Războiul din Ucraina, ziua 158. Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Războiul din Ucraina, ziua 158. Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk
| Foto: facebook.com/zelenskiy.official

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk, scena unor lupte crâncene cu Rusia.

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

"Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii. Separat, mass-media ucrainenă a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Zelenski a declarat că sute de mii de persoane încă mai trăiesc în zonele din Donbas unde luptele sunt acerbe. "Mulţi refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuşi făcut. "Dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeţi că este necesar să plece", a spus preşedintele.

Anterior, sâmbătă, armata ucraineană a declarat că peste 100 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri din sudul ţării, inclusiv în regiunea Kherson, care este punctul central al contraofensivei Kievului în această parte a ţării şi o verigă cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Traficul feroviar către Kherson pe râul Dnipro a fost întrerupt, a declarat comandamentul militar din sud, ceea ce ar putea izola şi mai mult forţele ruseşti la vest de râu.

Comenteaza