România nu e în pericol: 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina

România nu e în pericol: 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina
| Foto: https://www.insider.com

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană i-a asigurat pe români că nu au de ce să-şi facă griji în privinţa extinderii conflictului Rusia - Ucraina și în țara noastră.

NATO nu anticipează riscuri la adresa securităţii statelor aliate, în condiţiile în care peste 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina şi suferă pierderi masive, a spus Mircea Geoană, în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români, potrivit Agerpres.

„Cu peste 75% din forţele ruse blocate în Ucraina şi suferind pierderi masive, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate. Vom continua, bineînţeles, să fim vigilenţi, inclusiv pentru a evita riscuri de escaladare a conflictului, dacă nu prin intenţie, prin incidente sau accidente”, a dat el asigurări.

Geoană a adăugat că majoritatea forţelor ruseşti sunt blocate practic pe trei fronturi în Ucraina „şi acolo abia dacă au ceva succes”.

„Nu sunt elemente care să conducă la îngrijorări cu privire la un atac deliberat al Federaţiei Ruse împotriva ţărilor NATO. Nici în zona Mării Negre, nici în zona Mării Baltice. Nu avem astfel de indicii, iar realitatea militară arată că Federaţia Rusă are dificultăţi şi este prinsă în această greşeală strategică masivă pe care a făcut-o, atacând şi subestimând de fapt Ucraina”, a mai spus el.

Prezenţa şi postura NATO au crescut în mod semnificativ. „Este o disproporţie de forţe atât de evidentă între NATO şi Federaţia Rusă, mai ales în acest context, încât nu există indicii cu privire la o astfel de acţiune”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

El a afirmat, în context, că este surprins să audă atât de multe comentarii în spaţiul public cu privire la un risc de război în România sau să vadă cozile de la paşapoarte.

Comenteaza