Rusia și Belarus produc noi îngrijorări la Kiev. Ce decizie au luat

Rusia și Belarus produc noi îngrijorări la Kiev. Ce decizie au luat
| Foto: g4media.ro

Rusia şi Belarus vor începe luni exerciţii comune ale forţelor aeriene, care au declanşat temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina, scrie Reuters.

Minskul spune că exerciţiile sunt defensive. De când Moscova şi-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciţii militare, atât pe cont propriu, cât şi în comun cu Rusia.

Canalele neoficiale de monitorizare militară Telegram au raportat o serie de avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar care au sosit în Belarus de la începutul anului - opt avioane de vânătoare şi patru avioane cargo numai duminică.

Reuters nu a reuşit să verifice aceste rapoarte. Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că "unităţi" ale forţelor aeriene ale Rusiei au sosit în Belarus.

Situaţia de la graniţa sudică a Belarusului - graniţa cu Ucraina - nu a fost "foarte calmă", iar Ucraina a "provocat" Belarusul, a declarat Pavel Muraveyko, prim adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicaţia Telegram a Ministerului belarus al Apărării, duminică. "Ne menţinem reţinerea şi răbdarea, păstrându-ne praful de puşcă uscat", a spus Muraveyko.

"Avem setul necesar de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostru". Ucraina a avertizat în permanenţă cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la graniţa sa cu Belarus. K

remlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război. În discursul său nocturn, Zelenski a făcut apel la aliaţii occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a pune capăt "terorii ruseşti" şi atacurilor asupra ţintelor civile.

Comenteaza