Scandal la OMS: Un important oficial al organizaţiei a fost demis pentru AGRESIUNE SEXUALĂ

Scandal la OMS: Un  important oficial al organizaţiei a fost demis pentru AGRESIUNE SEXUALĂ
| Foto: AFP/Fabrice Coffrini

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a demis un importat oficial al diviziei de boli netransmisibile, pentru agresiune sexuală, în urma a trei acuzaţii formulate împotriva sa.

OMS a anunţat luni că l-a demis pe medicul Temo Waqanivalu din Fiji, pentru agresiune sexuală, în urma a trei acuzaţii formulate împotriva sa în ultimii ani.

Purtătoarea de cuvânt a OMS, Marcia Poole, nu a oferit detalii în legătură cu acest anunţ făcut prin e-mail, însă mass-media au raportat că oficialul organizaţiei ONU este acuzat de cel puţin trei presupuse agresiuni din 2017, relatează AFP, conform Agerpres.

Associated Press l-a desemnat, în ianuarie, drept presupusul autor al unui caz intens mediatizat de presupusă agresiune sexuală la Summitul Mondial pentru Sănătate de la Berlin, în octombrie anul trecut: o tânără doctoriţă britanică, Rosie James, a scris pe Twitter la acea vreme că "a fost agresată sexual de un membru al personalului OMS" în timpul reuniunii.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a răspuns la acest mesaj de pe Twitter, spunând că este "îngrozit" de acuzaţii şi şi-a oferit ajutorul, subliniind că agenţia are "toleranţă zero pentru agresiunea sexuală".

AP a precizat că Waqanivalu a fost implicat într-un caz similar în 2018.

În octombrie anul trecut, când această acuzaţie a fost făcută publică, el a încercat să obţină un post de conducere la OMS în Asia.

La începutul acestei luni, Financial Times a declarat că a descoperit o a treia acuzaţie împotriva lui Temo Waqanivalu, datând de la un eveniment din 2017.

Solicitată să confirme aceste informaţii, OMS a declarat că, deoarece "investigaţiile şi procesele administrative aferente sunt confidenţiale", nu poate oferi detalii despre caz.

OMS a precizat că Waqanivalu a rămas "în concediu administrativ în timpul anchetei".

Comenteaza