Șoc în Italia! Fostul șef al Armatei și al Comitetului Militar al UE s-a sinucis

Șoc în Italia! Fostul șef al Armatei și al Comitetului Militar al UE s-a sinucis

Claudio Graziano, fost șef al Statului Major al Apărării din Italia și președinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene, a fost găsit mort, luni dimineața, în apartamentul său.

Graziano, care și-a pierdut recent soția, ar fi fost găsit mort în această dimineață, întins pe pat, în casa sa din Roma, cu un bilet și o armă care întăreau ipoteza că și-a luat viața. 

La fața locului s-au deplasat medicul legist, magistratul de serviciu și carabinierii. Potrivit primelor constatări, acesta s-a împușcat în cap, probabil în noaptea de duminică spre luni.

„Sunt șocată de vestea morții tragice a generalului Claudio Graziano. Ne părăsește un slujitor drept al Statului, care de-a lungul vieții a onorat Națiunea, Forțele Armate și Instituțiile cu dăruire, competență și profesionalism. Aș dori să adresez, în numele meu și al întregului Guvern, condoleanțe familiei și celor dragi”, a transmis premierul Italiei, Giorgia Meloni.

Născut la Torino în 1953, Graziano a urmat cursurile Academiei Militare din Modena și apoi și-a continuat specializarea în domeniul militar. În 2005 a fost și comandant al Brigăzii multinaționale "Kabul" din Afganistan, după ce a avut numeroase misiuni cu responsabilitate operațională în zonă, până în ianuarie 2006, când a avansat la gradul de general de divizie.

În 2011, a fost numit șef al Statului Major al Armatei italiene, apoi șef al Statului Major al Apărării și apoi comandant al forțelor armate italiene în perioada 28 februarie 2015 - 5 noiembrie 2018. A fost președinte al Comitetului militar al Uniunii Europene, iar în 2022 a fost numit președinte al companiei de construcții de nave Fincantieri. 

Comenteaza