Sprijin de milioane pentru Ucraina, din licitații. De la trofeul Eurovision până la hanoracul lui Zelenski

Sprijin de milioane pentru Ucraina, din licitații. De la trofeul Eurovision până la hanoracul lui Zelenski
| Foto: impact.ro

Cel puțin 9 articole importante scoase și vândute la licitație au adunat peste 2,5 milioane de dolari pentru țara afectată de război.

Tablouri şi maşini de lux, dar şi trofeul Eurovision 2022 şi hanoracul kaki al lui Zelenski sunt obiectele scoase la licitaţie în ultimele luni. S-au strâns peste 2,5 milioane de dolari, bani destinaţi pentru forţele armate ucrainene şi pentru alocarea ajutorului umanitar ţării.

Ediţia ucraineană a revistei Forbes a întocmit un clasament al loturilor vândute la cele mai mari preţuri. Pe prima treaptă a podiumului se află microfonul de cristal al câştigătorilor Eurovision 2022, trupa ucraineană Kalush Orchestra, vândut cu 900 de mii de dolari.

Pe locul doi se află un tablou din seria despre Cernobîl al artistei ucrainene Maria Prymachenko, care a strâns 500.000 de dolari. Medalie de bronz pentru un Lamborghini Murcielago LP640, vândut în Cehia cu 351.000 de dolari.

Pe locul al patrulea, din nou Orchestra Kalush: prin dăruirea pălăriei roz a liderului Oleh Psiuk pentru o extragere de caritate au strâns încă 302.000 de dolari. Un set de timbre comemorative care celebrează rezistenţa soldaţilor ucraineni de pe Insula Şerpilor s-a vândut cu 137.000 de dolari, în timp ce hanoracul preşedintelui ucrainean, complet cu un autograf, a fost vândut cu 102.000 de dolari la o licitaţie de la Londra.

Pentru a închide clasamentul întocmit de Forbes sunt trei opere de artă. Poza pictorului american Zhenya Gershman The First Face of War, un portret al profesoarei Elena Kurilo, imortalizat în fotografia de Wolfgang Schwan, a strâns 100.000 de dolari pentru Crucea Roşie Ucraineană.

În timp ce lucrările CND Soldiers de Bansky şi So Far, So Close ale artistului spaniol Pejac au fost vândute cu 92 de mii, respectiv 45 de mii de dolari.

Comenteaza