Sute de credincioşi au participat la slujba de Înviere în Georgia, în pofida apelului de a sta acasă

Sute de credincioşi au participat la slujba de Înviere în Georgia, în pofida apelului de a sta acasă
| Foto: mpinteractiv.ro

Sute de credincioşi ortodocşi din Georgia au mers la biserică în noaptea de Înviere, în pofida stării de urgenţă şi a apelurilor din partea guvernului şi a medicilor de a rămâne acasă în timpul epidemiei noului coronavirus, scrie Reuters.

Zeci de creştini au mers şi la principala catedrală din capitala Tbilisi, Sameba (Sfânta Treime), unde patriarhul Bisericii ordodoxe georgiene Ilia al II-lea, în vârstă de 87 de ani, a oficiat slujba.

Patriarhul şi majoritatea preoţilor georgieni au fost reticenţi să ceară credincioşilor să rămână acasă de Paşte şi au continuat să ofere Sfânta Împărtăşanie cu aceeaşi linguriţă, chiar dacă au existat critici în societatea georgiană.

Alţi credincioşi au participat la slujbă în bisericile mari din întreaga ţară, chiar dacă episcopi din mai multe regiuni au îndemnat credincioşii să stea acasă să asculte slujba de Înviere transmisă în direct la TV sau pe Facebook. Aproape toţi participanţii, inclusiv o parte din preoţi, purtau măşti. 

În pastorala de Paşte, patriarhul georgian a spus că noul virus a provocat multor georgieni frică, şi i-a îndemnat ca privirea lor să se îndrepte către Dumnezeu.

"Nu trebuie să ne temem de ispită, creştinii întâmpină problemele cu recunoştinţă şi văd mâna lui Dumnezeu în orice ...şi, în acelaşi timp, încearcă să găsească soluţia potrivită în situaţia actuală", a spus patriarhul, relatează Mediafax.

În Georgia a fost decretată stare de urgenţă până pe 10 mai. În intervalul orar 21:00 - 6:00 este interzisă circulaţia pe străzi, şi s-a decis închiderea restaurantelor, a cafenelelor, a magazinelor, interdicţia transportului public şi a adunărilor publice ce depăşesc trei persoane. Magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile au rămas deschise.

Ţara caucaziană cu 3.7 milioane de locuitori a declarat oficial 388 de cazuri de infectare cu COVID-19 şi 4 decese.

Faţă de alţi ani, au fost însă mai puţini participanţi la slujba de Paşte din acest an.

"Mi-a luat mai mult de trei ore să ajung aici (la catedrala Sameba) şi voi sta până dimineaţa pentru că prezenţa mea demonstrează devoţiunea şi credinţa mea", a spus o locuitoare din Tbilisi, în vârstă de 27 de ani.

Patriarhul Bisericii ortodoxe georgiene declarase anterior că toate slujbele din perioada celebrării Paştelui vor fi organizate în mod tradiţional, însă enoriaşilor li se va solicita să menţină distanţarea socială.

Comenteaza