Video Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Fostul președinte a fost rănit la ureche. Trăgătorul și o persoană din public au decedat

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Fostul președinte a fost rănit la ureche. Trăgătorul și o persoană din public au decedat
| Foto: Captură video - CNN - YouTube

FBI confirmă că fostul președinte SUA, Donald Trump, actualmente candidat pentru aceeași funcție a fost ținta unui asasinat. În urma evenimentului au murit doi oameni: trăgătorul și o persoană din public.

Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu sânge vizibil la urechea dreaptă, după focuri de armă care au costat viaţa a cel puţin o persoană din rândul asistenţei, scriu AFP şi Reuters, citați de Agerpres.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Biroul Federal de Investigaţii din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat „o tentativă de asasinat".

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump", a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Un spectator a fost ucis şi alţi doi grav răniţi de focuri de armă în cursul unui miting al candidatului republican la prezidenţialele americane, Donald Trump, a indicat sâmbătă serviciul de protecţie a personalităţilor politice, Secret Service, într-un comunicat publicat pe X, transmite AFP.

Focurile de armă au fost auzite la ora 18.15 (22.15 GMT), atacatorul „trăgând de mai multe ori dintr-o poziţie ridicată", potrivit comunicatului.

Trăgătorul a fost „neutralizat" de membrii Secret Service, se precizează în comunicat.

Candidatul dreptei americane la preşedinţie, Donald Trump, care a trebuit să fie evacuat de urgenţă de la un miting sâmbătă, a afirmat că a fost împuşcat în ureche, notează AFP.

„Am fost lovit de un glonţ care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte", a scris el pe platforma sa, Truth Social.

Presupusul autor al focurilor de armă de la mitingul lui Donald Trump se afla în afara incintei în aer liber unde avea loc mitingul, a declarat la postul CNN procurorul comitatului Butler din statul Pennsylvania (nord-est), Richard Goldinger, citat de AFP.

„Nu ştiu cum a ajuns în locul unde se afla, dar era în afara incintei", a declarat procurorul, adăugând că nu are informaţii despre identitatea sa.

A fost ultimul miting al lui Donald Trump înainte de Convenţia republicană unde urmează să fie nominalizat oficial drept candidat al Partidului Republican în faţa preşedintelui democrat în exerciţiu, Joe Biden, la alegerile din noiembrie.

Donald Trump, care tocmai îşi începuse discursul cu una dintre tiradele sale obişnuite asupra migranţilor despre care îl acuză pe succesorul său democrat că le-a permis să intre masiv în ţară, a fost imediat doborât la pământ de agenţii Secret Service.

Din public au izbucnit strigăte de groază. După câteva clipe, Donald Trump s-a ridicat, cu părul în dezordine şi fără şapca sa roşie, înconjurat de agenţi. "Lăsaţi-mă să-mi iau pantofii", a fost auzit el spunându-le.

 

Apoi el a fost escortat de pe estradă la maşina sa, ridicând pumnul în aer de mai multe ori sfidător, în aplauzele susţinătorilor săi.

"Am văzut mulţi oameni aruncându-se la pământ, părând confuzi. Am auzit focurile de armă, a răsunat ca ceva între petarde şi un pistol de calibru mic", a declarat pentru AFP la faţa locului un simpatizant, John Yeykal.

 

Preşedintele Biden s-a declarat "uşurat" să afle că Trump este „teafăr şi în siguranţă", afirmând că, "în America, nu există loc pentru acest tip de violenţă".

„Nu există loc pentru violenţă politică în democraţia noastră", a reacţionat şi fostul preşedinte democrat Barack Obama. 

Consecinţele acestui eveniment asupra campaniei sunt deocamdată incalculabile.

Comenteaza