Ucraina le cere refugiaților să nu se întoarcă în țară până la primăvară: "Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii"

Ucraina le cere refugiaților să nu se întoarcă în țară până la primăvară: "Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii"

Guvernul Ucrainei îi sfătuiește pe refugiații în străinătate să nu se întoarcă până în primăvară, pe fondul temerilor crescânde legate de faptul că infrastructura energetică deteriorată a țării nu ar face față iernii.

Cu o treime din sectorul energetic al țării compromis de recentele atacuri rusești cu rachete și drone, vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a avertizat: „Rețelele nu vor face față la iarnă”.

„Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii”, a adăugat ea, potrivit The Guardian.

Avertismentul a fost dat după o perioadă în care, potrivit unui sondaj, mai mulți refugiați ucraineni și-au exprimat dorința de a se întoarce acasă.

Vereșciuk a spus că, deși și-ar dori ca ucrainenii să se întoarcă în primăvară, este important să nu se mai întoarcă deocamdată pentru că „situația nu va face decât să se înrăutățească. Dacă se poate, rămâneți deocamdată în străinătate”.

Fără nicio dovadă a unei încetiniri luptei în estul și sudul țării, unde Ucraina a înregistrat câștiguri recente în zonele ocupate de ruși, mulți se tem că iarna viitoare ar putea fi o provocare.

Ucrainenilor li s-a cerut deja să folosească cu măsură electricitatea pentru a echilibra rețeaua electrică aflată în dificultate a țării.

Comenteaza