Ucraina spune că războiul a intrat în a treia etapă

Ucraina spune că războiul a intrat în a treia etapă
| Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Prima etapă în război a urmărit "să îi descurajeze pe ruşi", a doua a constat în "stabilirea unui echilibru între ei şi noi pe front, stabilizarea frontului şi testarea capacităţilor lor de rezistenţă", afirmă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Războiul din Ucraina a intrat în "a treia etapă", iar actualele succese militare ucrainene vor avea un efect de "bulgăre de zăpadă" până la înfrângerea armatei ruse, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu apărut luni în Le Monde. 

"Campania de contraofensivă este a treia etapă", a afirmat Reznikov, în contextul în care forţele Kievului avansează rapid în părţile de est şi de sud ale ţării şi susţin că au eliberat 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la începutul lui septembrie.

"Prima etapă în război a urmărit să îi descurajeze pe ruşi. A doua a constat în stabilirea unui echilibru între ei şi noi pe front, stabilizarea frontului şi testarea capacităţilor lor de rezistenţă", a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

"Statul Major a conceput un plan în funcţie de armamentul pe care l-am primit de la partenerii noştri. Am început folosind sistemele de artilerie mobilă Himars pentru a tăia liniile de sprijin logistic ale inamicului, pentru a distruge depozitele sale de carburant, de muniţii etc. Această a treia etapă a războiului este cea care a început în sud şi în nord, în districtele Herson şi Harkov", a explicat el, conform AFP citat de Agerpres.

Obiectivele Ucrainei sunt eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, "inclusiv Crimeea, Lugansk şi Doneţk. Gărzile de frontieră îşi vor instala posturile pe graniţa ruso-ucraineană, acolo unde se afla ea în 1991", a subliniat Reznikov.

În afară de "eliberarea totală" a teritoriilor ucrainene, Kievul cere "o foaie de parcurs absolut clară privind plata reparaţiilor de către ruşi şi stabilirea responsabilităţii lor în crimele de război" comise de la începutul invaziei la 24 februarie.

Întrebat despre posibilitatea unui război lung, Reznikov a refuzat să facă predicţii, dar a dat asigurări: "Va fi ca un bulgăre de zăpadă, care va începe să se rostogolească şi va deveni tot mai mare. Iar a doua armată din lume va bate în retragere".

Comenteaza