Un important lider european, pe lista neagră a regimului Putin

Un important lider european, pe lista neagră a regimului Putin
| Foto: dw.com

Kremlinul a trecut pe lista de persoane urmărite un premier european care condamnă războiul dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat pe primul ministru al Estoniei Kaja Kallas pe lista de urmăriţi, transmite agenţia Tass. Ministerul rus de Interne i-a inclus, de asemenea, pe lista de urmăriţi pe secretarul de stat al Estoniei, Taimar Peterkop, şi pe ministrul culturii lituanian Simonas Kairys.

Potrivit surselor din poliţie citate de Tass, „a fost deschis un dosar împotriva lui Kallas şi Peterkop pentru distrugerea şi deteriorarea monumentelor soldaţilor sovietici”. Ambii „au fost trecuţi pe lista de urmăriţi ca parte a acestui caz”, a declarat sursa agenţiei.

Săptămâna trecută, Rusia i-a convocat pe însărcinaţii cu afaceri ai Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, acuzându-i că au „sabotat” alegerile prezidenţiale din martie din Rusia, refuzând să garanteze securitatea secţiilor de votare din ambasadele Rusiei de pe teritoriul lor.

La mijlocul lunii ianuarie, Letonia şi Estonia au decis să pună capăt acordurilor lor de asistenţă juridică cu Rusia, invocând atacul Moscovei asupra Ucrainei.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Ţările Baltice în ianuarie. În ianuarie, Estonia a refuzat şi prelungirea permisului de şedere a şefului Bisericii Ortodoxe Estone a Patriarhiei Moscovei, cetăţean rus, considerând că acesta reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

Comenteaza