Foto Un român a murit pe muntele Everest, la peste 7.000 de metri altitudine

Un alpinist român a murit, luni dimineață, în tabăra III de pe Everest, la 7470 metri altitudine.

Gabriel Viorel Tabara, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediției sale, Makalu Adventure, scrie G4media, care citează Everest Chronicle.

„Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul său Sherpa.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. „Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam, conform sursei citate.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest până marți, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpiniști se aflau, numai marți, în ultimul efort pentru atingerea vârfului Everestului.

Gabriel se afla pe munte de peste două luni, deoarece plănuia să escaladeze Lhotse fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea și mai multe runde de rotație în pregătirea pentru împingerea spre vârf.

„Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Lamsal.

O viață dedicată muntelui

În ultimii doi luni, Gabriel Ţabără a fost angajat într-o expediție ambițioasă pentru a cuceri Lhotse, al patrulea cel mai înalt munte din lume, cu o altitudine de 8.516 metri. Aceasta ar fi fost a doua sa reușită pe un "optmiar", după ce, cu trei ani în urmă, a atins vârful Manaslu din masivul Himalaya, situat la 8.163 de metri. Încercarea de a ajunge pe vârful Lhotse a fost nu doar o demonstrație a abilităților sale alpinistice, ci și o manifestare a pasiunii sale profunde pentru munți.

Într-un interviu acordat pentru Pagina de Media acum doi ani, Gabriel a povestit cu nostalgie despre începuturile sale în alpinism: "De mic am început să urc pe munte. Primele amintiri le am de la 10 ani, când urcam pe Jepii Mici cu părinții mei."

Gabriel Ţabără era pe deplin conștient de riscurile asociate alpinismului. Această acceptare a pericolului nu l-a descurajat însă. El a văzut tragedii pe munte și a înțeles că fiecare ascensiune vine cu propriile sale incertitudini și provocări.

Alpinismul era mai mult decât un hobby pentru Gabriel Ţabără, era o adevărată vocație. În fiecare an, el își lua o pauză de la cariera sa în domeniul bancar pentru a pleca într-o expediție de amploare.

Comenteaza