Viktor Orban a anunțat cine este singurul om care poate opri războiul din Ucraina

Viktor Orban a anunțat cine este singurul om care poate opri războiul din Ucraina

Premierul ungar a declarat că doar fostul preşedinte american Donald Trump ar putea pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a cerut discuţii directe între SUA şi Rusia pentru stabilirea unei încetări a focului.

În cadrul unei dezbateri la Berlin, Orbán a declarat că preşedintele american Joe Biden a mers "prea departe" când l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin criminal de război şi a afirmat în martie că acesta "nu poate rămâne la putere".

"Ar fi foarte greu pentru Biden să facă pace", a spus Orbán. "Acest lucru va suna brutal, dar speranţa pentru pace poartă numele de Donald Trump".

Unele state UE, în special cele din ţările baltice şi din Europa de Est, au protestat faţă de relaţia strânsă a lui Orbán cu Putin. Deşi premierul a votat în mod constant alături de restul UE în privinţa sancţiunilor, el s-a abţinut să atace Rusia la fel de dur ca alţi lideri occidentali, informează Financial Times.

Orbán, care se afla la Berlin pentru discuţii cu Olaf Scholz, cancelarul german, a descris politica de sancţiuni a Comisiei Europene ca fiind "dezastruoasă", afirmând că acestea sunt puse în aplicare într-un mod care "dăunează intereselor europene".

El a spus că sancţiunile împotriva energiei ruseşti au dus la creşterea preţurilor la petrol şi gaze, sporind veniturile Kremlinului. "Dacă le-am fi implementat în mod corespunzător, preţurile nu ar fi fost atât de ridicate în acest moment", a spus el. "În chestiunea energiei, noi suntem pitici, iar ruşii sunt giganţi. Un pitic sancţionează un gigant şi suntem cu toţii uimiţi când piticul moare".

Premierul maghiar a respins sugestiile potrivit cărora ar fi fost mai mult de partea Rusiei în război decât de partea Ucrainei, afirmând că invazia Rusiei a fost un "act de agresiune" şi o încălcare clară a dreptului internaţional. Dar a spus că comunitatea internaţională nu a reuşit să "izoleze" conflictul, aşa cum a reuşit să facă în 2014, când Rusia a invadat şi anexat Crimeea - o realizare pe care a atribuit-o abilităţilor politice ale fostului cancelar german Angela Merkel, descriind diplomaţia sa de atunci drept o "lovitură de maestru".

Întrebat dacă Merkel ar fi putut preveni războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă încă ar fi fost cancelar, el a răspuns: "sigur". Orbán a lăsat să se înţeleagă că SUA au devenit parte a războiului prin furnizarea de bani şi arme Kievului, iar războiul va continua atâta timp cât Ucraina va continua să primească sprijin american. Din acest motiv, acesta ar putea fi oprit doar prin negocieri directe între Rusia şi SUA, şi nu între Rusia şi Ucraina. "Doar americanii pot pune capăt acestui război", a spus el.

Comenteaza