Viktor Orban își continuă campania anti-Ucraina, pe care nu o vrea în UE: „Una dintre cele mai corupte țări din lume”

Viktor Orban își continuă campania anti-Ucraina, pe care nu o vrea în UE: „Una dintre cele mai corupte țări din lume”
| Foto: Getty Images

Premierul Ungariei a rămas ferm în opoziţia sa faţă de admiterea Ucrainei în UE, calificând-o drept "coruptă", cu o săptămână înainte ca liderii UE să ia o decizie privind începerea discuţiilor cu Kievul în vederea aderării la blocul comunitar.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a rămas ferm în opoziţia sa faţă de admiterea Ucrainei în UE, calificând-o drept "coruptă", cu o săptămână înainte ca liderii UE să ia o decizie privind începerea discuţiilor cu Kievul în vederea aderării la blocul comunitar.

"Ungaria este un vecin al Ucrainei... ştim exact ce se întâmplă. Ucraina este cunoscută ca fiind una dintre cele mai corupte ţări din lume. Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare!"", a declarat Orbán pentru publicaţia franceză Le Point într-un interviu publicat vineri.

Liderii UE urmează să se reunească la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a lua două decizii istorice privind Ucraina: aprobarea unui plan de începere a discuţiilor privind aderarea Kievului la blocul celor 27 de naţiuni şi deblocarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Cu toate acestea, umbra lui Orbán planează asupra summitului, întrucât liderul maghiar s-a opus cu vehemenţă deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei - în ciuda faptului că Comisia Europeană a dat undă verde în noiembrie - şi a ameninţat că va folosi dreptul de veto al Ungariei pentru a bloca fondurile de ajutor.

În ceea ce Le Point a declarat că a fost primul interviu acordat de Orbán în Franţa din 2015, liderul ungar şi-a menţinut poziţia, calificând planul UE de a începe negocierile de aderare drept o "decizie proastă". Ucraina nu este pregătită să adere la UE, a spus Orban.

Comenteaza