Zeci de mii de ucraineni se întorc acasă din toată Europa pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei

Zeci de mii de ucraineni se întorc acasă din toată Europa pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei

În timp ce sute de mii de ucraineni își părăsesc țara, unii bărbați și femei de naţionalitate ucraineană se întorc acasă din întreaga Europă pentru a-și ajuta conaţionalii la apărarea patriei în fața invaziei Rusiei, transmite Associated Press

Poliția de frontieră poloneză a anunțat duminică că aproximativ 22.000 de oameni au trecut în Ucraina de joi, când Rusia a invadat țara. La punctul de control din Medyka, în sud-estul Poloniei, mulți au stat la coadă duminică devreme pentru a trece acasă, în Ucraina.

„Trebuie să ne apărăm patria. Cine altcineva dacă nu noi?”, a declarat un bărbat în fața unui grup de aproximativ 20 de șoferi de camion ucraineni care mergeau spre punctul de control pentru a intra în Ucraina. Au venit din toată Europa pentru a se întoarce în Ucraina.

Un alt bărbat din grup a spus: „Rușii ar trebui să se teamă. Nu ne este frică.” Membrii grupului au refuzat să-și dea numele sau și-au dat doar prenumele, invocând securitatea lor și a familiilor lor.

Denis, în vârstă de 28 de ani, care a petrecut șase luni lucrând pe șantiere din Polonia, a spus că se întoarce în Ucraina, unde are „tot” ce este al lui. „Sunt pe cont propriu aici, în Polonia. De ce ar trebui să fiu aici? Așa că mă duc, pentru patrie”, a spus Denis. 

În Republica Cehă sunt aproximativ 200.000 de muncitori ucraineni, majoritatea bărbați. Căile ferate cehe au declarat că bărbații ucraineni care călătoresc înapoi în Ucraina pot lua orice tren gratuit. Trebuie să călătorească prin Polonia sau Slovacia pentru a ajunge în Ucraina. 

Autoritățile ucrainene au chemat și voluntarii străini să vină să lupte în apărarea Ucrainei, a mai transmis Associated Press. 

Comenteaza