FIFA și UEFA au decis. Când revin echipele din Rusia în fotbalul european și mondial

FIFA și UEFA au decis. Când revin echipele din Rusia în fotbalul european și mondial
| Foto: p1spb - Depositphotos.com

După începutul invaziei din Ucraina de acum aproape un an, FIFA și UEFA au decis excluderea cluburilor din Rusia din cupele europene și a selecționatei din fotbalul internațional.

Echipele de fotbal din Rusia nu vor putea să revină în cupele europene până când războiul nu va înceta. FIFA și UEFA au luat decizia de a suspenda cluburile rusești în februarie 2022, după invazia Ucrainei.
Potrivit presei internaționale, oficialii Federației Ruse de Fotbal au vrut ca astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al UEFA, să discute despre revenirea echipele rusești în competițiile internaționale.
Acest lucru nu se va produce, însă, până la încheierea războiului din Ucraina, în urma căruia naționalei Rusiei i-a fost interzisă participarea la Campionatul Mondial din Qatar 2022, dar și în calificările pentru Campionatul European din 2024, potrivit eurosport.ro.

Rusia, adio Supercupa Europei

În plus, UEFA a hotărât că rușii nu vor mai găzdui Supercupa din acest an, meci care ar fi trebuit să aibă loc la Kazan, între câștigătoarele din Champions League și Europa League. Forul european trebuie să găsească acum o nouă gazdă pentru partida programată în august.

La finalul anului trecut, președintele Federației de Fotbal din Rusia a declarat că s-a decis propunerea către UEFA de a alcătui un grup de lucru care să găsească soluții pentru ca fotbalul rusesc să revină pe plan european, atât ca echipe de club, cât și la nivel de echipă națională.

„Comitetul executiv al Federației Ruse de Fotbal a decis să propună UEFA alcătuirea unui grup comun de lucru. Studiem posibilitățile de a reveni în competițiile gestionate de UEFA. Pentru noi, este important să luăm parte la meciurile de calificare pentru Cupa Mondială din 2026", a declarat, în decembrie, Alexander Dyukov. În grupul de lucru la care a făcut referire Dyukov, ar fi invitați să facă parte chiar reprezentanți din partea UEFA, alții din partea FIFA, dar și din Comitetul Olimpic Internațional. Totuși, președintele Federației Ruse de Fotbal nu a exclus varianta părăsirii UEFA pentru AFC, în cazul în care negocierile nu vor avea niciun rezultat pozitiv.

„Ne putem redirecționa către Asia, dar avem nevoie de o decizie din partea FIFA de a participa la Cupa Mondială din 2026 și am putea ajunge la un acord mult mai rapid cu ajutorul acestui grup de lucru.
Acest grup de lucru alături de UEFA ar putea fi un semn că legăturile nu sunt tăiate complet și că putem încerca să găsim soluții pentru a ne restabili relațiile. Desigur, politica are influență asupra fotbalului, dar vom vedea cât de mult", a completat Alexander Dyukov.

Comenteaza