Îngrijorător! Peste 50% din oamenii de pe planetă vor fi supraponderali sau obezi până în 2035

Îngrijorător! Peste 50% din oamenii de pe planetă vor fi supraponderali sau obezi până în 2035

Atlasul pentru 2023 al Federaţiei Mondiale împotriva Obezităţii estimează că 51% din populaţia lumii, adică peste 4 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali în următorii 12 ani.

Peste jumătate din populaţia lumii va fi supraponderală sau obeză până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative, potrivit unui nou raport, informează Reuters.

Ratele obezităţii cresc rapid în mod special în rândul copiilor şi în ţările cu venituri mici, potrivit raportului.

Aceste date reprezintă ''un avertisment clar'', potrivit lui Louise Baur, preşedinta Federaţiei Mondiale împotriva Obezităţii, care a spus că factorii decidenţi trebuie să acţioneze fără întârziere pentru a împiedica agravarea situaţiei.

''Este deosebit de îngrijorător să constatăm rate ale obezităţii care cresc cel mai rapid în rândul copiilor şi adolescenţilor'', a spus ea într-un comunicat, conform Agerpres.

''Guvernele şi decidenţii din întreaga lume trebuie să facă tot posibilul pentru a evita transmiterea costurilor sanitare, sociale şi economice către tânăra generaţie'', a mai spus ea.

Potrivit raportului, obezitatea infantilă ar putea creşte de peste două ori în comparaţie cu nivelurile din 2020, la 208 de milioane de băieţi şi 175 de milioane de fete până în 2035.

Costul pentru societate este semnificativ ca urmare a problemelor de sănătate asociate cu obezitatea, a precizat federaţia: peste 4 trilioane de dolari anual până în 2035 echivalentul a 3% din PIB-ul global.

Cu toate acestea, autorii raportului au precizat că nu învinovăţesc indivizii, ci lansează un apel la analiza factorilor sociali, de mediu şi biologici care favorizează acest fenomen.

Țările preconizate să înregistreze cele mai mari creşteri la capitolul obezitate în anii care urmează sunt cele cu venituri mici sau medii din Asia şi Africa.

Raportul foloseşte în cadrul evaluării sale Indicele de masă corporală (BMI), care reprezintă raportul dintre greutate (kilograme) şi pătratul înălţimii, în metri. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un BMI peste 25 înseamnă supraponderal, iar peste 30 înseamnă obez.

În 2020, 2,6 miliarde de persoane s-au încadrat în aceste categorii, echivalentul a 38% din populaţia lumii.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza