Video Soft robotica, un domeniu care se dezvoltă rapid şi are aplicaţii foarte variate

Soft robotica, un domeniu care se dezvoltă rapid şi are aplicaţii foarte variate

Soft robotica e un domeniu care se dezvoltă rapid, cu aplicaţii foarte variate, de la medicină până la transport sau activităţi outdoor, relatează Mediafax.

Credeai că roboţii înseamnă Transformers sau Terminator? Te-ai gândit că ar putea fi ceva atât de puţin spectaculos ca o bucată de cârpă?

Şi totuşi soft robotica e un domeniu cu aplicaţii extraordinare, care merg de la prostetică, până la explorarea spaţiului. O echipă de la Universitatea Yale a pus la puncy un material textil care-şi modifică forma şi rigiditatea în funcţie de temperatură. Mulţumită particulelor de aliaj Field, la temperaturi joase, materialul devine rigid. Dacă se aplică un curent slab, materialul se încălzeşte şi devine foarte maleabil.

Poate nu pare mare lucru, dar, gândeşte-te la o pereche de pantaloni fabricată din acest material, combinat cu fire de sârmă cu memorie. Ar putea să-i ajute pe vărstnici să se ridice şi să se aşeze fără niciun efort. Iar aplicaţiile pot merge către pansamente de compresie, plase de bagaje inteligente sau chiar corturi care să se instaleze singure.

Etichete
Comenteaza