Foto Invazie otomană la Cluj. Revărsare de mâncăruri, băuturi și folclor
- Scris de Călin Poenaru
- 23 Iul 2018, 10:23
- Economie
- Ascultă știrea
Festivalul otoman de la Cluj-Napoca a ținut piept cu succes din punct de vedere gastronomic celui care avea loc în paralel în castelul habsburgic de la Bonțida. 25.000 de clujeni s-au arătat interesați în weekend de tradițiile turcești la Sala Sporturilor Horia Demian, pe parcursul celor trei zile ale Anatolian Food Festival (AFT).
Printre bunătățile propuse la cele 40 de standuri s-au numărat tantuni, șuberek, plăcinte gozleme, kebab, baklava, kadaif sau rahat turcesc. Cafeaua, ceaiul turcesc, șerbetul Hurrem și limonada otomană au fost preparate tradițional, cu ingrediente și metode specifice bucătăriei Anatoliei.
Evenimentul a adus în atenția clujenilor, în afară de renumita bucătărie turcească – ilustrată prin expoziția culinară, atât meșteșugurile, cât și dansurile și cântecele Anatoliei. Festivalul a cuprins, pe lângă comercializarea preparatelor culinare tradiționale, ateliere de creație artistică ce ilustrau cultura Imperiului Otoman.
Vizitatorii au fost invitați să învețe secretele artelor orientale: caligrafie, ebru (pictat pe apă, marmorarea hârtiei), decorare cu henna, copiii fiind angrenați în activități de pictură pe față, modelaj de baloane, spectacole și concerte.
Programul artistic a cuprins concerte susținute de formații locale, spectacole de dans tradițional, dar și cel al dervișului rotitor. AFT este un eveniment de anvergură al Fundației Tuna care își propune să promoveze cultura turcă prin ospitalitate, artă veche, folclor, artă gastronomică. Festivalul are ca scop să consolideze prietenia româno-turcă, să promoveze dialogul cultural și să creeze punți de legătură între turci și români.