Foto Jazz in the Park se mută în iunie. A fost anunțat primul headliner pentru 2025
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Sep 2024, 12:47
- Cultură
- Ascultă știrea

Jazz in the Park se mută la început de vară în 2025, adică între 6-8 iunie, tot în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.
Primul headliner a fost confirmat: Ibrahim Maalouf.
Ibrahim Maalouf este un muzician francez de origine libaneză. El s-a născut în Beirut, Liban, dar acum locuiește în Paris. Deși este recunoscut pentru piesele energice și eclectice din show-urile sale, Ibrahim și-a început cariera cu muzica clasică. Urcă pe scenă de la 9 ani, și este remarcat șase ani mai târziu când interpretează cea mai dificilă piesă pentru trompetă din repertoriul clasic – Concertul Brandeburgic nr. 2 de Bach. Atrage atenția muzicienilor profesioniști și este începutul unei serii de evenimente care îl vor face să renunțe la studiile muzicale pentru a se dedica experimentelor personale.
Cântă în cluburi pariziene de jazz, mereu în căutare de sunete proaspete, și este atras de soundtrack-uri de filme. Coloana sonoră a lui Miles Davis de pe filmul „Ascensor pentru eșafod” reprezintă momentul în care, spune el, realizez că trompeta are alt sunet.
Ibrahim cântă la o trompetă modificată care permite atingerea unor tonuri din muzica tradițională arabă – una din principalele sale surse de inspirație, pe care o combină cu incursiuni în rock, dar și în muzică clasică. Sesiunile sale de improvizație sunt spectaculos de coerente și limpezi, transformând improvizația în partitura. Influențele sale orientale și felul în care le dezvoltă sunt subiectul unui documentar TV5 Monde în care realizatorii au stat alături de artist timp de câteva luni.
Bilete puse în vânzare
Organizatorii pun la dispoziția celor interesați 5.000 de abonamente și 2.000 de bilete pentru fiecare zi de de festival. Acum, un abonament are prețul de 350 de lei. Copiii cu vârsta de până la 14 ani (inclusiv) au intrare gratuită însoțiți de un părinte posesor de abonament JiP 12. La fel și cățeii. De toate vârstele. Doar să fie ținuți în lesă.
Pe lângă concerte, în fiecare curte a Parcului Etnografic vor fi organizate activități pentru toată lumea: lecții de muzică, pop-up restaurante, ateliere de tobe, pizza & gin, târg de artizanat & viniluri.
Cum a fost la Jazz in the Park 2024
Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park, desfășurată între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a fost o adevărată revelație muzicală. Cu un mix captivant de sunete și stiluri, această ediție a fost una memorabilă și a adus în fața publicului o diversitate de artiști de renume mondial. Cei trei headlineri de excepție — Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio — au transformat fiecare seară într-o experiență unică, plină de energie și emoție.
Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox a electrizat publicul cu reinterpretările lor unice ale hiturilor moderne în stilul anilor ‘50. Cymande, legendara trupă britanică, a luminat seara cu mesajele lor de pace și armonie. Cu influențe funk și soul care au definit muzica anilor '70, muzica lor a fost trăită la unison de toți fanii prezenți la concert. Avishai Cohen Trio, a oferit finalul perfect de festival, printr-un show muzical profund.
Pe lângă headlineri, festivalul a găzduit și o pleiadă de artiști excepționali, inclusiv Manu Katché, Orchestra Baobab din Senegal, Tigran Hamasyan Trio, și Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care au creat amintiri speciale publicului auditor. Atmosfera a fost completată de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Quinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation, și de seturile vibrante susținute de DJ-i renumiți precum DJ Hefe, Andi Moisescu, și Moss Farai, oferind fiecărei seri o energie unică.
Jazz in the Park 2024 a fost, fără îndoială, cea mai bună ediție de până acum, un adevărat festin muzical care a transformat pentru trei zile Parcul Etnografic din Cluj într-o lume a sunetelor și a experiențelor. Pe lângă concerte, gospodăriile din parc au fost animate de o varietate de activități interactive, precum ateliere de percuție, lecții de muzică pentru toate vârstele, experiențe culinare și degustări de vin. „Întâlnirile pe prispă” au revenit cu o nouă ediție, aducând într-una dintre ogrăzile parcului discuții tihnite și inspiraționale cu artiști de renume și specialiști din domeniul muzicii și al evenimentelor. Fanii au putut să asculte povestea celor de la Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Tigran Hamasyan. Festivalul a fost completat de târguri de viniluri, ridicări cu balonul cu aer cald și multe alte activități care au transformat Parcul Etnografic într-un loc vibrant și plin de energie ce au lăsat publicul îmbogățit cultural și spiritual.
Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Suntem foarte mulțumiți de cum ieșit ediția aceasta. S-a simțit că festivalul este mult mai matur și mai bine pus la punct. Simt că am reușit să ne ridicăm la un nivel superior față de ce făceam până acum. Sigur, s-a păstrat energia pozitivă și starea de relaxare, dar totul a fost mult mai bine pus la punct. Am reușit să facem o conexiune și mai profundă cu publicul nostru. Mai avem lucruri de îmbunătățit pe viitor, însă partea bună este că știm exact ce avem de făcut. Abia aștept ediția de anul viitor. Promitem ceva special. Sper că am dovedit deja asta prin anunțarea lui Ibrahim Maalouf. Ne vedem anul viitor!”
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul acesta, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”.
Calendarul din 2024 cuprinde:
Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 - 7 iulie
Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august- 1 septembrie
Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 - 26 octombrie