A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual / Agent Green: "România riscă declanșarea unei proceduri de infringement"

A fost adoptată Legea prin care pot fi împuşcaţi 481 de urşi anual / Agent Green: "România riscă declanșarea unei proceduri de infringement"

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul legat de promulgarea legii privind combaterea atacurilor urşilor bruni.

Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, săptămâna trecută, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.

Cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri, plenul camerei deputaților a adoptat o lege care permite vânătorilor să împuște 426 de exemplare de urs anual că măsură de prevenție și încă 55 de urși agresivi. Inițiatorul proiectului iniţial, adoptat anul trecut în Senat, este fostul ministrul al Mediului Tanczos Barna. 

Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea a 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Asociaţia Agent Green acuză, marţi seară, că preşedintele Iohannis a promulgat de fapt o lege antieuropeană care va băga România în regim de urgenţă la Curtea Europeană de Justiţie. ”Nimeni nu va şti câţi urşi vor ajunge în farfuriile şi pe pereţii psihopaţilor”, au transmis reprezentanţii ONG-ului.

"România riscă declanșarea unei proceduri de infringement după ce a dat liber la vânătoarea de urși pentru trofee. Cele mai mari organizații de mediu din țară au trimis sesizări Comisiei Europeane. Vânătoarea pentru trofee a speciilor protejate este ilegală în Uniunea Europeană.

Gabriel Păun, expert de mediu Agent Green: ”Am cerut președintelui României să se uite cu atenție pe toate datele problemei. Cota aceasta de ucidere aprobată de Parlamentul României este realizată în baza unor date false. Comisia Europeană, cu care am discutat, va reacționa imediat”.

Ministerul Mediului estimează populația de urs la circa 8000 de exemplare, iar asociațiile de vânători, la 12.000 de exemplare. Activiștii de mediu, dar și Academia Română, constestă aceste cifre, a informat tvrinfo.ro. Vânătoare la ursul brun a fost oprită în 2016, pentru a proteja specia. O mare greșeală, spun reprezentanții vânătorilor, a mai transmis sursa citată. 

Comenteaza