Cât valorau la vânzarea „pe sub mână” țigările de contrabandă confiscate în prima jumătate de an

Cât valorau la vânzarea „pe sub mână” țigările de contrabandă confiscate în prima jumătate de an
| Foto: politiadefrontiera.ro / Fotografie ilustrativă

Autoritățile române transmit cât valorau milioanele de țigări confiscate în primele șase luni din 2024, dacă ar fi fost vândute pe pe piața neagră.

În prima jumătate a anului 2024, autorităţile române au confiscat peste 40 de milioane de ţigarete de contrabandă, valoarea totală a acestora pe piaţa neagră fiind de peste 40 de milioane de lei. Piaţa neagră a ţigaretelor a depăşit pragul de 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.

În prima jumătate a anului 2024, autorităţile române au capturat peste 40 de milioane de ţigarete de contrabandă, dintre care peste 75% înregistrate în zona de sud a ţării. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor reţinute în primele luni ale anului se ridică la peste 40 de milioane de lei, conform datelor centralizate www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.

În acelaşi timp, piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la nivelul lunii mai până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la final de martie, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, ceea ce relevă dinamica intensă a acestui fenomen în specularea condiţiilor de instabilitate geopolitică şi, implicit, nevoia continuă de intensificare a eforturilor de combatere a contrabandei. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu ţigarete înseamnă implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.

Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun, sub formă de accize şi taxe care nu au fost încasate. .

„Pentru prima dată în ultimii 3 ani nivelul contrabandei cu ţigări a depăşit pragul de 10% din totalul pieţei, iar acesta este un semnal serios de alarmă privind nevoia de intensificare a eforturilor de monitorizare a traficului ilicit la graniţele ţării. În acest context, salutăm anunţul Ministerului de Finanţe privind operaţionalizarea sistemelor de scanare fixe şi mobile în puncte de trecere a frontierei şi asumarea ca până la sfârşitul anului în vămile din România să funcţioneze deja 9 astfel de dispozitive. Creşterea nivelului consumului de produse de pe piaţa neagră se traduce atât în pierderi majore pentru bugetul statului, cât şi într-un pericol real la adresa siguranţei consumatorilor. De aceea, măsurile de combatere a fenomenului traficului ilicit la frontierele ţării trebuie completate de un cadru fiscal stabil, corelat cu puterea de cumpărare a consumatorilor şi capabil să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii contrabandei, care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar şi companiile plătitoare de taxe şi angajaţii acestora”, declară Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România.

Cele mai mari capturi de țigări de contrabandă

Conform Nanny State Index 2023, România aplică cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populaţiei şi la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află ţări precum Luxemburg, Austria sau Germania.

Cele mai mari capturi de ţigarete de contrabandă, reprezentând 75% din totalul capturilor înregistrate până la nivelul lunii iulie, s-au înregistrat în zona de sud a ţării, pe fondul preţurilor la ţigări semnificativ mai mici în ţările de la sudul graniţelor României.

Cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă au fost reţinute de autorităţile române în prima parte a anului în judeţele Teleorman (9,9 milioane de ţigarete), Dolj (7,2 milioane de ţigarete) şi Giurgiu (5,3 milioane de ţigarete). Şi în judeţul Caraş Severin s-au înregistrat volume semnificative anul acesta, o captură consistentă în urma căreia au fost reţinute peste 5 milioane de ţigarete de contrabandă fiind înregistrată chiar la începutul lunii iulie.

România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.

Comenteaza