Cine este dezvoltatorul imobiliar care umbla cu "spăguța" prin Cluj. Emil Boc l-a făcut "nemernic" și l-a acuzat de „crimă urbanistică”

Cine este dezvoltatorul imobiliar care umbla cu "spăguța" prin Cluj. Emil Boc l-a făcut "nemernic" și l-a acuzat de „crimă urbanistică”

Unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din Cluj a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzația de dare de mită.

Potrivit unui comunicat DNA, Florin Larionesi, fondatorul grupului Campeador, este acuzat, alături de asociata sa, Sandu Carla, că, în perioada aprilie – octombrie 2024, ar fi încercat să influențeze atribuirea unui contract public de peste 112 milioane de lei în favoarea unei asocieri de firme pe care o reprezenta.

Contractul viza serviciile de proiectare și execuție pentru „Complex Muzeal - Galeria Istorică a Transilvaniei”, un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Anchetatorii DNA susțin că Larionesi ar fi promis președintei comisiei de evaluare a ofertelor un „procent de succes” de 1% din valoarea contractului – echivalentul a peste 1,1 milioane de lei – și suma de 1.500 de euro pe lună pe durata licitației. Procurorii anticorupție precizează că inculpatul s-ar fi întâlnit în mai multe rânduri cu funcționara, atât în Cluj, cât și la București, pentru a o convinge să favorizeze consorțiul condus de el.

În cele din urmă, în datele de 14 și 21 octombrie 2024, Larionesi i-ar fi remis acesteia 7.500 de lei în numerar, parte a mitei promise. Intermediară în aceste întâlniri ar fi fost Sandu Carla, co-inculpată în dosar, care ar fi propus acoperirea plăților printr-un contract de management simulat.

Cazul a fost înregistrat oficial la Tribunalul București pe 9 mai 2025, iar instanța a confirmat menținerea măsurii preventive a controlului judiciar pentru ambii inculpați. Următoarea verificare a măsurii va avea loc în cel mult 60 de zile.

Mită pentru proiectul Muzeului de Istorie din Cluj: Florin Larionesi, inculpat de DNA. Boc îl acuzase anterior că a comis o „crimă urbanistică”

Nr. dosar: 15937/3/2025/a1.1. Sursă: Portal.just.ro

Florin Larionesi este patronul grupului Campeador, cu activitate în Cluj, Bistrița și alte orașe mari din țară. Firma sa are în portofoliu proiecte de locuințe și clădiri comerciale, cu peste 1.000 de apartamente livrate în România și Austria. La Cluj-Napoca, cel mai recent, Campeador a propus un proiect rezidențial pe strada Teodor Mihali, în apropiere de Iulius Mall – o clădire mixtă cu 89 de apartamente și spații comerciale la parter.

Dezvoltatorul acuzat de DNA, în clinciuri cu Emil Boc

Grupul s-a aflat deja în atenția publică în trecut, după ce primarul Emil Boc l-a acuzat pe dezvoltator de o „crimă urbanistică”, catalogându-l drept "nemernic" și reproșându-i că a transformat locuri de parcare în garsoniere în cartierul Mărăști. Edilul a intentat proces și a anunțat public că a câștigat. Primarul Emil Boc a calificat gestul drept „o bătaie de joc la adresa locuitorilor”.

Originar din Sângeorz-Băi, Larionesi este văr cu Traian Larionesi, patronul firmei Frasinul SRL, una dintre cele mai mari companii de construcții din județul Bistrița-Năsăud. Traian Larionesi a fost supranumit în presă „Regele defrișărilor”, în contextul unor acuzații de îmbogățire prin tăierea masivă a pădurilor.

CITEȘTE ȘIBloc de 7 etaje pe Teodor Mihali/ Dezvoltatorul e cel care a fācut garsoniere din parcāri în Mārāsti

Caz de mită la viitorul Muzeu de Istorie din Cluj. DNA a trimis în judecată doi inculpați

Comenteaza