Corupție în Ardeal: Primarul, viceprimarul și secretarul unei comune, reținuți pentru falsificarea vizelor de flotant și mituirea alegătorilor

Corupție în Ardeal: Primarul, viceprimarul și secretarul unei comune, reținuți pentru falsificarea vizelor de flotant și mituirea alegătorilor
| Foto: linkedln

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud, Ioan Mate (PSD), viceprimarul și secretarul primăriei au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzația comiterii infracțiunilor de corupție și fals legate de acordarea voturilor la alegerile locale din 9 iunie.

Conform unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), aceștia, împreună cu un viitor consilier local, au fost implicați într-un plan prin care mai multe persoane au fost plătite cu câte 700 de lei pentru a-și schimba domiciliul și a vota în cadrul alegerilor locale.

Pe 25 iulie, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, cu sprijinul colegilor din județele Maramureș, Cluj, Sălaj și Mureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au efectuat șapte percheziții domiciliare, inclusiv la sediul primăriei și la șase locuințe private, conform Agerpres.

În acest dosar, sunt investigate infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat, fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor.

De asemenea, au fost emise cinci mandate de aducere pentru persoane ce urmează să fie audiate la sediul parchetului.

Între martie și iunie, funcționari din cadrul primăriei au eliberat în fals mai multe adeverințe de domiciliu pentru persoane care nu dețineau proprietăți în comună, în scopul de a favoriza votarea unui anumit candidat sau partid la alegerile din 9 iunie. În urma acestei schimbări de domiciliu și exercitării votului, fiecare persoană a primit 700 de lei.

Pe lângă cei patru reținuți, un alt viitor consilier local a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Vineri, persoanele reținute urmează să fie audiate la unitatea de parchet, iar ofițerii DGA Bistrița-Năsăud vor pune în aplicare un mandat de aducere pentru un alt funcționar al primăriei, în vederea audierii.

Ioan Mate, actualul primar al comunei Sânmihaiu de Câmpie, a câștigat recent alegerile locale, cu o diferență de aproximativ 150 de voturi față de candidata independentă Ana Moldovan, care a sesizat DGA cu privire la neregulile observate în stabilirea domiciliului unor persoane înainte de alegeri.

Comenteaza