Denunț penal la DNA pe numele premierului Cîțu

Denunț penal la DNA pe numele premierului Cîțu
| Foto: stirileprotv.ro

Comunitatea Declic a depus, vineri, la DNA, denunţ pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, după ce documentul în care se cereau acţiuni politice care să îl favorizeze pe Cîţu la alegerile interne a apărut în spaţiul public, purtând antetul Guvernului.

Prim-ministrul Florin Cîţu şi fosta consilieră de stat Mioara Costin sunt acuzaţi de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu.

„Vrem să ştim cu toţii, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîţu şi fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârşit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnităţi publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justiţie să nu facă nimic pentru a lămuri situaţia”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic, potrivit Mediafax.

Comunitatea Declic a depus denunţul la DNA în urma unei analize juridice, realizate de de către avocatul Toni Decean şi specialişti în drept penal. Au fost analizate toate informaţiile din spaţiul public despre posibila angrenare a resurselor Guvernului în susţinerea candidatului Cîţu pentru şefia Partidului Naţional Liberal.

„Astfel, având în vedere că funcţia de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL.

Aceasta ar fi oferit, din postura de funcţionar public, sprijin politic unui candidat la o funcţie în partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activităţi în interesul personal al candidatului Cîţu, folosind resurse publice ale Executivului. Florin Cîţu este singurul care ar fi avut de beneficiat în urma acţiunilor consilierei de stat, de unde şi acuzaţia de abuz în serviciu pentru premier”, spun cei de la Declic.

Potrivit Declic, având în vedere conţinutul documentului apărut în spaţiul public sub denumirea de „Linii de comunicare pentru liderii PNL – Florin-Vasile Cîţu candidat pentru preşedenţia PNL”, autorităţile trebuie să cerceteze şi să stabilească exact dacă Mioara Costin şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi dacă a obţinut astfel pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat, în sensul în care, în perioada în care activa în cadrul Guvernului României, Mioara Costin ar fi prestat de fapt muncă de partid, şi nu doar activitatea aferentă postului de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.

„Atât domnul prim-ministru, cât şi doamna consilier de stat vor trebui să lămurească situaţia creată prin apariţia acestui document. Organele de cercetare penală vor trebui să ancheteze în ce măsură activitatea consilierei de stat a fost desfăşurată pentru prim-ministrul României sau pentru candidatul la funcţia de conducere PNL”, a declarat avocatul Toni Decean.

„Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de funcţionar public, este interzisă de Codul Administrativ, iar încălcarea acestor prevederi legale se încadrează în textul de lege ce reglementează abuzul în serviciu. Aceasta încalcare este cu atât mai gravă cu cât funcţiile în discuţie sunt ale unor funcţionari de grad înalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului României”, a completat avocatul Decean. Denunţul a fost înregistrat la Structura Centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Comenteaza