Fost polițist din Cluj, declarat nevinovat la 14 ani de la ispășirea pedepsei pentru trafic de droguri

Fost polițist din Cluj, declarat nevinovat la 14 ani de la ispășirea pedepsei pentru trafic de droguri
| Foto: Digi24

Ioan Tău, un fost polițist din Cluj, a fost declarat nevinovat la 14 ani după ce și-a ispășit sentința pentru trafic de droguri. Acesta a dat în judecată statul român la CEDO și a primit câștig de cauză încă din în 2019. 

Reclamantul a fost arestat și cercetat în cadrul unor procese penale în 2003 privind cinci rețele internaționale de trafic de droguri. Procesele au fost prezentate pe larg de mass-media deoarece vizau unul dintre cele mai importante cazuri de trafic de droguri cercetate de autoritățile române la acea vreme. Ioan Tău, în calitate de reclamant a negat orice implicare în traficul de droguri şi a continuat să nege acuzațiile pe întreaga durată a procedurii.

Bărbatul a petrecut patru ani de închisoare, după ce a fost acuzat de implicare într-o mare rețea de droguri din anii 2000, coordonată de mafiotul Vladimir Torino Sfârlea.

Miercuri, 30 iunie 2021, Tribunalul București a dispus achitarea lui Ioan Tău. Decizia vine la 14 ani după ce acesta și-a ispășit pedeapsa. În 2003, fostul polițist a fost arestat și a primit în instanță o pedeapsă de 16 ani de închisoare. După recurs, pedeapsa a fost redusă la opt ani de închisoare, Tău fiind eliberat condiționat în 2007, după patru ani.

Considerând că i s-a făcut o nedreptate, fostul polițist a dat în judecată statul român la CEDO și a primit câștig de cauză în 2019. Instanța europeană a hotărât că acesta nu a avut parte de un proces echitabil. Instanţa a stabilit că "statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni, suma de 2.400 EUR (două mii patru sute de euro), plus orice sumă ce poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral, sumă care trebuie convertită în moneda națională a statului pârât la rata de schimb aplicabilă la data plății". 

Fostul polițist a depus o cerere de revizuire a sentinței în urma hotărârii CEDO și cazul lui a fost rejudecat la Tribunalul București, instanță care l-a declarat acum nevinovat. „Probele nu dovedesc, dincolo de orice îndoială rezonabilă, săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată”, se arată în sentința Tribunalului București, citată de spynews.ro.

Reţeaua "Torino"

În 2003, când Ioan Tău a fost arestat şi trimis în judecată, procurorii DIICOT au destructurat cea mai mare reţea de trafic de droguri cunoscută la acea vreme în Romania. Potrivit presei vremii, şeful grupării era Sfârlea Torino Vladimir, din Cluj-Napoca. Acesta şi-a început activitatea ca simplu cărăuş, pe ruta Bucureşti-Timisoara, lucrând pentru un vechi coleg de celulă, Ionel Pusztai, arestat în Germania.

Pe măsură ce câştigurile creşteau, Torino a pus pe picioare o reţea proprie, prin care livra droguri în Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia sau Ungaria, conform informaţiilor ziare.com

Comenteaza