ÎCCJ amână cu o lună pronunțarea privind introducerea unui prag pentru conducere sub influenţa drogurilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Noi 2024, 16:06
- Justiţie
- Ascultă știrea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, luni, pronunţarea în cazul introducerii unui prag de la care conducerea sub influenţa drogurilor intră sub incidenţă penală, similar celui existent pentru alcool.
ÎCCJ a fost sesizată pe acest subiect de Curţi de Apel din ţară în cazul unor dosare penale privind conducerea sub influenţa substanţelor psihotrope, cerându-i-se să se pronunțe dacă este suficientă sau nu confirmarea prezenței drogurilor în organism, indiferent de cantitate sau e necesară stabilirea unui prag al concentrației acesteia.
Așadar, completul de la Înalta Curte trebuie să decidă dacă pentru sancţionarea penală a unui şofer care conduce „sub influenţa unor „substanţe psihoactive” (conform articolului 336, alin 2 din Codul Penal) este suficientă confirmarea prezenţei drogurilor în organism, indiferent de cantitate, sau este necesară stabilirea unui prag al concentraţiei acestei substanţe în corpul uman de la care capacitatea de a conduce vehicule este afectată. Astfel, în această situaţie, ar fi necesară o analiză toxicologică amănunţită care să ateste că prezenţa substanţelor psihotrope afectează capacitatea de a conduce, scrie news.ro.
Potrivit articolului 336 din Codul Penal în vigoare, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. La alineatul 2 al aceluiaşi articol se arată că o pedeapsă similară se aplică şi persoanei aflate sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pronunţarea, pentru 9 decembrie 2024.
Subiectul este unul controversat. Specialiștii spun că introducerea unui prag minim de la care consumului de droguri să fie pedepsit penal va duce la anumite tergiversări ale dosarelor, întrucât judecătorii vor fi nevoiți să ceară efectuarea de expertize medico-legale pentru a se stabili concentrația diferitelor substanțe în organism și cum au afectat acestea capacitatea de a conduce.