În sfârșit! Testarea virginității a fost eliminată oficial

În sfârșit! Testarea virginității a fost eliminată oficial
| Foto: Getty Images

Practica testării virginității, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminată oficial, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției. Examinarea se va putea face de acum doar la solicitarea Poliției.

Considerată o procedură intruzivă, care generează efecte fizice și psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginității la cererea unor persoane fizice a fost eliminată oficial, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției . Decizia a apărut marți în Monitorul Oficial.

Anterior, legea prevedea că examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru „constatarea virginitatii, capacității sexuale, vârstei, conformatiei sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginitatii sau deflorarii, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.

Acest paragraf a fost modificat, conform noului ordin, cu „ stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.

Potrivit rohealthreview.ro, ordinul comun al instituțiilor amintite nr. 1.434/687/C/2023, oficializat marți, 2 mai, vizează modificarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, conținute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact, cel puțin, asupra psihicului femeilor.

Modificarea legii vizează eliminarea, indiferent de vârsta persoanei, a practicii testării virginității la femeie, la cererea persoanelor fizice, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.

Astfel, de la începutul lunii mai sunt posibile doar stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate (văduvie), avort, naștere, lehuzie. 

Tot de Acum, examinarea genitală pentru constatarea virginității mai este posibilă doar la cererea organelor judiciare după ce, în vara anului trecut, Institutul Național de Medicină Legală `Mina Minovici” a emis o dispoziție prin care a stabilit eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice, la camera de gardă, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate a unei femei la nivelul institutului, începând cu data de 10 iunie 2022, și informarea solicitanților că examinarea medico-legală genitală se poate face acolo numai în procedura oficială, la solicitarea organelor de poliție

Comenteaza