News alert Iulian Dumitrescu, acuzat de DNA că ar fi cerut o mită de 47,5 miioane de lei de la un om de afaceri. Liderul PNL, plasat sub control judiciar

Iulian Dumitrescu, acuzat de DNA că ar fi cerut o mită de 47,5 miioane de lei de la un om de afaceri. Liderul PNL, plasat sub control judiciar
| Foto: facebook.com/IulianDumitrescuPNL

Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pe Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, dar şi pe sora sa, Angelica Marilena Lambrea, şi cumnatul său, Adrian Daniel Lambrea.

UPDATE. Oficialul a demisionat din funcţiile deţinute în PNL.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile a lui Iulian Dumitrescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals în declaraţii, a sorei şi cumnatului acestuia, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, Iulian Dumitrescu, cu ajutorul cumnatului, ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de cumnat la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca preşedinte de Consiliu Judeţean (CJ) Prahova şi ar fi primit până în data de 4 decembrie 2023, cu ajutorul celor doi complici, suma totală de 16.210.000 lei. Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale de la cumnat i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

„Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 (sora lui Dumitrescu - n.r.) ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societăţii tranzacţionate care cuprindea menţiuni nereale privind soldul iniţial al contului, rulaje şi operaţiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023. Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3 (cumnat-n.r), în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situaţiilor financiare aferente anului 2022 ale societăţii tranzacţionate ar fi dat o declaraţie necorespunzătoare adevărului”. arată DNA

Cei doi complici - sora și cumnatul lui Iulian Dumitrescu, deşi nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societăţii tranzacţionate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu sau, după caz, ar fi fost folosită în beneficiul acestuia.

Totodată, Iulian Dumitrescu, în declaraţiile de avere din 8 iunie 2021, 19 aprilie 2022 şi 15 iunie 2023, după caz ar fi menţionat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soţia sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei; nu ar fi menţionat împrumuturi primite direct de la persoana menţionată la pct. 2 (sora lui Dumitrescu - n.r.) în cuantum total de 2.575.000 lei; nu ar fi menţionat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline şi 24.000 euro cheltuită în beneficiul său şi al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menţionată la pct. 2 (sora lui Dumitrescu - n.r.).

„Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate şi bunuri de lux achiziţionate din afara ţării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidenţial de lux etc”, potrivit DNA.

Procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpaţi, asupra unui bun imobil aparţinând inculpatului Dumitrescu Iulian şi asupra a 19 imobile aparţinând celor 2 complici.

În dosar se mai fac cercetări şi faţă de Anna-Maria Vasile , administrator public al judeţului Prahova şi Preşedinte CA la Distribuţie Energie Electrica România SA cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, constând în esenţă în aceea că nu a menţionat în 29 de declaraţii de avere 2 terenuri deţinute de soţul său.

Comenteaza