Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură la Tribunalul Cluj. A câștigat definitiv și al treilea proces cu CSM

Judecătorul Cristi Danileț revine în magistratură la Tribunalul Cluj. A câștigat definitiv și al treilea proces cu CSM
| Foto: Alexandru Dobre - Mediafax

Cristi Danileţ a anunţat că a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură. Acesta va reveni în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj.

"Azi am câștigat și cel de al treilea dosar făcut de către Inspecția Judiciară în care am fost sancționat de CSM cu excluderea din magistratură. S-a constatat de către curtea supremă că nu meritam excluderea, ci doar o reducere a salariului. Am fost reprezentat de doamna avocat Nicoleta Popescu, din București. E a doua cauză în care mă reprezintă cu succes!

Am fost suspendat din funcție din data de 13 dec 2021 până azi, 24 aprilie 2023. Soluția de revenirea a mea în magistratură e definitivă.

Mulțumesc colegilor judecători și procurori care m-au susținut financiar în această perioadă cruntă pentru mine! Mulțumesc prietenilor din mediul fizic și urmăritorilor din online care mi-au fost alături cu ieșiri publice și cu suport moral - a contat enorm!", a transmis judecătorul Danileţ pe Facebook

În urma deciziei ICCJ, Danileţ va trebui să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie, până în prezent. Astfel, Danileț ar avea de primit mai bine de 60.000 de euro pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească.

Românii îl întreabă pe judecătorul clujean Cristi Danileţ oare ce consecinte vor suporta cei care au luat iniţial decizia suspendării sale din magistratură şi consideră că în lipsa unor consecinţe pe măsuraă, Justiţia din România continuă să fie disfuncţională.

Anterior, Danileţ a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect - excluderea din magistratură. Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri. Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Judecătorul Cristi Danileţ a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată. Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză.

Membrii CSM care l-au exclus pe Danileţ din magistratură şi-au terminat între timp mandatul, iar şeful Inspecţiei Judiciare, instituţia care a întocmit rapoartele de sancţionare, de asemenea a ieşit din sistem, a precizat wall-street.ro.

Comenteaza