Patru angajați de la Rompetrol au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru evaziune fiscală. Prejudiciu de aproape 38 mil. lei

Patru angajați de la Rompetrol au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru evaziune fiscală. Prejudiciu de aproape 38 mil. lei
| Foto: llcv - Depositphotos.com

Patru angajaţi care au exercitat funcţii de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României, respectiv doi români şi doi kazahi, au fost trimişi în judecată de DIICOT pentru evaziune fiscală.
 

Potrivit DIICOT, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi (doi cetăţeni români şi doi cetăţeni kazahi), care au exercitat funcţii de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că este vorba de Rompetrol.

Procurorii au reţinut, în rechizitoriu, că în intervalul ianuarie 2010 - octombrie 2013, trei dintre inculpaţi împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

„În vederea obţinerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menţinerea sau plata contractelor, derularea în condiţii avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societăţile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacţionare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane). Astfel, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracţional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăţilor comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziţii nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat. După obţinerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracţionate şi apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei)”, arată DIICOT într-un comunicat transmis vineri de DIICOT.

În cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.

Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăţi directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligaţiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse faţă de inculpaţii trimişi în judecată şi obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei.

„În cauză a fost dispusă disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de un inculpat (localizat în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse) căruia nu i-a putut fi adusă la cunoştinţă încadrarea juridică finală reţinută în sarcina sa. Prin rechizitoriu, s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de 32 de inculpaţi persoane fizice pentru săvârşire infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor şi faţă de 26 de inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripţie a răspunderii penale (conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/26.05.2022). Pe parcursul urmăririi penale, 6 dintre inculpaţii faţă de care s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale în cuantum de 180.000 de lei”, mai arată DIICOT.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti la data de 15 februarie.

 

Comenteaza