Poliția Cluj-Napoca își deschide laborator propriu pentru analiza probelor de droguri și alcool la șoferi

Poliția Cluj-Napoca își deschide laborator propriu pentru analiza probelor de droguri și alcool la șoferi

Poliția Cluj-Napoca va inaugura un laborator propriu dedicat analizei probelor prelevate de la șoferii suspectați de consumul de substanțe interzise. 

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai larg de implementare a noilor prevederi ale Ordonanței de Urgență nr. 84/2024, care au stârnit nemulțumiri în rândul șoferilor din întreaga țară.

Ordonanța de Urgență nr. 84/2024 introduce reglementări stricte privind testarea șoferilor pentru consumul de droguri și alcool, inclusiv sancțiuni pentru refuzul de a se supune testării.

Cu toate acestea, mulți șoferi își exprimă temerile cu privire la posibilele rezultate fals-pozitive ale testelor rapide antidrog. Aceștia se tem că pot rămâne fără permis de conducere pe o perioadă îndelungată, chiar și în cazul în care nu au consumat substanțe interzise.

„Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală”, transmite IPJ Cluj.

Comenteaza