Prima reacție a Elenei Udrea, după condamnarea la 8 ani de închisoare: „O blestem pe judecătoare”

Prima reacție a Elenei Udrea, după condamnarea la 8 ani de închisoare: „O blestem pe judecătoare”
| Foto: profit.ro

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, se declară şocată după evenimentele de marţi, când a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare.

Elena Udrea a declarat, marţi, că s-a întors în ţară cu convingerea că lucrurile în justiţie s-au schimbat, dar a aflat că acest lucru nu s-a întâmplat. „Pentru mine a fost un şoc. M-am întors în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat”, spune Elena Udrea, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Fostul ministru afirmă că este liniştită pentru că, în acest proces, a făcut tot ce s-a putut face pentru a-şi dovedi nevinovăţia. „Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce ca să demonstrez că acuzaţiile procurorilor Bulancea şi Kovesi erau rupte de realitate”, a mai precizat Udrea.

Elena Udrea afirmă că deşi instanţa recunoaşte că nu există text de lege care să o incrimineze, judecătoarea a condamnat-o în baza unor discuţii despre raportul Greco. „Vă dau un exemplu pentru care sentinţa aceasta a fost un şoc pentru mine. Instanţa recunoaşte că nu exista reglementare legală pentru luarea de mită pentru altul, aşa cum a fost descrisă fapta pe care eu aş fi săvârşit-o . Deci judecătoarea aceasta (...) recunoaşte că nu exista text de lege care să mă incrimineze şi cu toate acestea spune că nu ştiu ce discuţie din nu ştiu ce raport Greco din anul 2010, autorităţile române, nu ştim care, au spus că deşi nu există această prevedere, totuşi, legislaţia românească acoperă şi posibilitatea de luare de mită pentru altul. Textul acesta apare în Codul Penal din 2014.

Deci în 2009, când procurorii mă acuză că aş fi instigat nişte colegi de partid să solicite plata unor panouri de campanie la referendum pe care era mesajul scris „Vino şi tu la referendum, votează 300 de parlamentari”, deci atunci când eu aş fi instigat nişte colegi de partid să meargă caute finanţare pentru plata acelor panouri nu exista fapta de luare de mită pentru altul în Codul Penal. Această prevedere pentru altul a fost în Codul Penal din 2014. Argumentul a fost logic în faţa instanţei şi dacă s-ar fi întâmplat aşa cum spun procurorii, deşi noi am probat că nu s-a întâmplat aşa, dar şi dacă s-ar fi întâmplat, în anul 2009, legea nu prevedea ca infracţiune luarea de mită şi, respectiv, instigarea pe care aş fi făcut-o eu pentru altul, adică pentru campania lui Traian Băsescu”, explică Elena Udrea.

Fostul ministru al Turismului a afirmat că nu va mai pleca din ţară şi speră că la apel i se va da dreptate, deşi este convinsă că este, în continuare, o miză. „Dacă primise ordin – e ordin să o condamnăm pe Elena Udrea, cu atât mai mult în dosarul cu Traian Băsescu ... păi sistemul de astăzi, ăsta care o mai fi, habar nu am, nu ştiu cine mai conduce azi sistemul, nu ştiu cine se duce cu plicul galben. (...)

Am sperat că nu mai sunt o miză pentru nimeni. Am sperat că voi avea parte de o judecată corectă. Prefer un argument. Ai vrut neapărat să mă condamni? Găseai un argument la oricare altă faptă, nu la un text de lege care nu există. O blestem pe judecătoare să simtă copilul ei ce simte copilul meu”, a declarat Elena Udrea.

Udrea a mai spus că nu a fost în sală la citirea sentinţei, iar după primirea vestei nu a vorbit nici cu Ioana Băsescu, nici cu Traian Băsescu. Elena Udrea a fost condamnată, marţi, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind campania din 2009. Ioana Băsescu a fost condamnată la cinci ani de închisoare în acelaşi dosar, iar Dan Andronic a fost achitat.

Comenteaza