Proiect adoptat de Parlament. Fugarii își vor plăti cheltuielile de extrădare

Proiect adoptat de Parlament. Fugarii își vor plăti cheltuielile de extrădare
| Foto: newsmodova

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către Ministerul Justiţiei care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, cât şi modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat că acest proiect de lege este „de bun simţ”. „Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a completat ea, reamintind că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legislativ privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale.

Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat Alina Gorghiu despre proiectul de lege care a trecut de Parlament, conform News.ro.

Ministra Justiţiei a adăugat că „sunt două scenarii, cel în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată şi atunci costurile aducerii în ţară se adaugă la cheltuielile judiciare, iar al doilea scenariu este atunci când condamnatul fuge de executarea pedepsei şi, în situaţia asta banii vor fi recuperaţi printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile”.

Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi, astfel, legea merge la promulgare.

Comenteaza