News alert Update Video Foto Protestul magistraţilor continuă la Cluj. Li s-au alăturat grefierii şi clujenii
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Mar 2019, 11:45
- Justiţie
- Ascultă știrea
Magistraţi clujeni au ieşit, şi vinerea aceasta, în faţa Curţii de Apel pentru a protesta împotriva OUG 7 pe Justiţie.
UPDATE, ora 12.30: La finalul portestului, clujenii i-au aplaudat pe magistraţi şi au strigat: "Nu cedaţ!" până când ultima persoană a intat pe uşa Curţii de Apel
UPDATE, ora 12.00: Magistraţii au ieşit în stradă! În faţa Curţii de Apel sunt şi clujeni care au venit să îi susţină pe magistraţi.
UPDATE, ora 11.40: Înainte de protestul magistraţilor, şi grefierii clujeni au ieşit în stradă!
Amitim că, peste 1.500 de sindicalişti ai grefierilor reuniţi în patru sindicate şi o asociaţie profesională, cărora li s-au alăturat sindicalişti de la Federaţia Publisind şi de la Blocul Naţional Sindical, protestează, vineri, în Piaţa Victoriei, pentru condiţii mai bune de muncă.
Mitingul este organizat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, alături de care participă sindicalişti de la SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federaţia Publisind, care reprezintă 75% din totalul personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete, la nivel naţional.
Grefierii sunt nemulţumiţi de volumul mare de activitate şi cer suplimentarea schemelor de personal şi elaborarea unui nou statul al profesiei, care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor. Aceştia mai cer regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, ”transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară”.
Sindicaliştii arată că legile succesive de salarizare au avut un efect şi mai grav, respectiv au poziţionat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiţie. "Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, în mod public, însuşi actualul ministr al justiţiei, într-un comunicat de presă. Modificările legislative au adus atribuţii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atribuţii administrative de la magistraţi, cum ar fi redactarea după model a hotărârilor judecătoreşti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioară, au adus atribuţii numeroase în sarcina grefierilor care au devenit, pe rând, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenţi procedurali şi chiar factori poştali”, potrivit sursei citate.
Membrii organizaţiilor sindicale reprezintă personalul auxiliar de specialitate, cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex – agenţi procedurali, aprozi şi şoferi.
"Vineri de la ora 12.00, judecătorii și procurorii vor ieși pe treptele Curții de Apel din Cluj pentru a cere retragerea ordonanței 7, precum și a tuturor celelalte modificări legislative menite să subordoneze politic justiția. Vă amintim că lunea trecuta la ora 18.00 în București, mai mulți procurori și judecători au ieșit să protesteze în fata Palatului de Justiție. Jandarmeria i-a împiedicat invocând faptul că a fost emis un ordin de către președintele Curții de Apel București, care le interzice magistraților să staționeze pe trepte. O singura judecătoare nu s-a lăsat impresionată de cerere și a refuzat să se clintească din loc. După 20 de minute i s-au alăturat și ceilalți colegi. Haideți să nu permitem niciodată ca așa ceva să se întâmple la Cluj, iar vineri să fim cât mai mulți alături de ei!", se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Umbrela Anticorupţie.
O lună de proteste la Cluj
Primul protest al magistraţilor clujeni a avut loc în data de 22 februarie 2019, atunci când la Cluj-Napoa era aşteptat Minsitrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta trebuia să participe la Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj (CAC), însă nu a mai venit.
Vineri, 15 martie 2019, magistraţii au anunţat că au decis continuarea protestelor. Acestea vor consta în întreruperea, timp de o oră pe zi, în cadrul şedinţelor de judecată, a activităţii şi ieşirea, în fiecare zi de vineri, în faţa Palatului de Justiţie, pentru o jumătate de oră. Măsurile vor menţinute până pe 4 aprilie 2019, când o delegaţie de 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români.