Rafila, după ce doctorițele de la Sf. Pantelimon au fost puse în libertate: Se pot întoarce la muncă, dacă instanța nu le-a interzis

Rafila, după ce doctorițele de la Sf. Pantelimon au fost puse în libertate: Se pot întoarce la muncă, dacă instanța nu le-a interzis
| Foto: sursa - https://www.libertatea.ro/

Doctoriţele Maria Miron şi Mirela Păiuş de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului "Sfântul Pantelimon", acuzate de omor calificat în dosarul deceselor suspecte, au fost eliberate din arest, a decis marţi Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel a decis marți să admită cererea celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon și să le elibereze din arest, în dosarul deceselor suspecte care a dus la arestarea lor preventivă.

Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Doctoriţele au atacat decizia Tribunalului Bucureşti, iar contestaţia lor a fost admisă marţi de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă.

Ministrul Sănătății a fost chestionat dacă cele două doctorițe se pot întoarce la muncă – dat fiind că au fost suspendate din funcții, în urma acuzațiilor de omor calificat aduse de procurori. „Atâta timp cât instanța nu le interzice ele se pot întoarce la muncă.

Dar, vă dați seama, două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea și prin asemenea presiune publică…reintegrarea în muncă pentru ele va fi dificilă. Oricine ar trece printr-o asemenea experiență nu se poate întoarce la muncă imediat. Și pentru ele, evident, trebuie să existe o perioadă de pauză”, a răspuns ministrul după eliberarea cadrelor medicale care au fost arestate cu suspiciunea de omor calificat, citează g4media.ro

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, pe 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic, a precizat Agerpres

Parchetul susține că modificarea dozajului de medicament a fost un factor determinant în agravarea stării pacientului, iar investigațiile continuă pentru a stabili exactitatea acestor acuzații. În apărarea doctorițelor au sărit un număr mare de medici din țară și din străinătate.

Comenteaza