Rişti o amendă de 10.000 de lei dacă tai un anumit pom de pe proprietatea ta. Legea îl protejează

Rişti o amendă de 10.000 de lei dacă tai un anumit pom de pe proprietatea ta. Legea îl protejează
| Foto: Nucul din lavanda

Nu, nu este o glumă! Chiar ai nevoie de autorizație pentru a putea tăia un anumit pom pe care îl ai în proprietate, în caz contrar, amenzile sunt uriaşe deoarece pomul respectiv e protejat de lege. 

Dacă ai un nuc în curte și vrei să-l tai, mai bine te răzgândești. Amenda care te paște este imensă, deoarece pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte.

Tăierea nucilor în România se face după Legea Pomiculturii. „Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile", relatează avocatnet.ro, citat de adevarul.ro

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene. Pentru a obține  acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. 

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea tăia un nuc, prevăzute de Legea Pomiculturii: 
- pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
- pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
- pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Ce spune Legea Pomiculturii

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza