"Robin Hood" din Transilvania a scăpat de acuzații. A furat un milion de euro și i-a dat la săraci, dar nu va merge la închisoare

"Robin Hood" din Transilvania a scăpat de acuzații. A furat un milion de euro și i-a dat la săraci, dar nu va merge la închisoare

O ardeleancă, fostă angajată la CEC Bank, care a furat de la mai mulți clienți sume colosale și a creat băncii un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, a scăpat de al doilea dosar penal. Femeia a spus că a donat banii săracilor și bisericilor.

Instanța de fond, după aproximativ un an de judecată, a constatat că fapta femeii este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal.

Decizia Curții Constituționale privind termenele de prescripție a ajuta-o pe Elena Meteșan să nu se întoarcă la închisoare, potrivit Ziarul Unirea.

Femeia, originară din Zlatna, județul Alba, a lucrat la CEC Bank până în anul 2016 și este acuzată de săvârșirea infracțiunii de fals material în documente oficiale. A falsificat un număr de 368 de documente interne ale băncii.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcționar public în cadrul unei agenții bancare din Județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere, lichidare, transfer și virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienți ai băncii”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost furate sume cuprinse între sute și zeci de mii de lei.

"Încetează procesul penal în ceea ce-o privește pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, precizează în hotărâre instanței de judecată, conform sursei citate.

Nevoită să plătească sume uriașe

Ardeleanca a fost condamnată în anul 2018 la cinci ani și șase luni de închisoare delapidare. Prejudiciul creat se ridică la 4.227.940  de lei și 235.981 euro. Aceasta a fost obligată să înapoieze banii, însă s-a constatat că nu avea posibilitatea financiară să plătească această sumă.

CEC Bank a înapoiat sumele către 168 de clienți care și-au pierdut banii depuși în conturi. O parte din clienți nu au fost inițial despăgubiți deoarece nu aveau documente care să ateste că ar fi deținut în cont sumele respective de bani pe care le-au solicitat. Aceștia au dat în judecată banca și au obținut despăgubirile cerute. În prezent, după mai bine de cinci ani de la incident, încă mai sunt procese în derulare.

Femeia administra conturile a sute de oameni

Elena Meteșan a declarat că nu a dorit să prejudicieze clienții, deoarece știa că aceștia vor fi despăgubiți, iar suma de bani pe care a furat-o a fost donată la oameni săraci și la biserici. Femeia preciza faptul că era nemulțumită de condițiile de muncă și de modul în care superiorii o tratau.

Ardeleanca a fost angajată la CEC Bank din Zlatna, unde administra conturile a sute de clienți. La unii le lua direct banii din conturi, în timp ce în cazul altora nu mai depunea banii primiți de la aceștia.

Timp de 10 ani, femeia a acționat în acest fel, iar nimeni nu a bănuit delapidarea pusă la cale. În anul 2016, un client a realizat că îi lipsesc din cont banii și a anunțat poliția.

Comenteaza