Un ONG din Cluj dă în judecată Guvernul și cere anularea hotărârii prin care sa stabilit salariul minim de 1.863 de lei

Un ONG din Cluj dă în judecată Guvernul și cere anularea hotărârii prin care sa stabilit salariul minim de 1.863 de lei
| Foto: edupedu.ro

Comunitatea Declic a anunțat că va da în judecată Guvernul României pentru anularea hotărârii de stabilire a salariului minim de doar 1.863 de lei net, fără a fi raportat la consumul minim necesar pentru un trai decent.

Reprezentaţii Declic au subliniat că va fi atacată în instanţă HG 1447 din 8 decembrie 2022, la Curtea de Apel Cluj, prin care a fost stabilită valoarea salariului minim.

"Comunitatea Declic vă invită, vineri, 19 mai, de la ora 11.00, la Curtea de Apel Cluj, unde va depune o cerere de chemare în judecată a Guvernului, pentru anularea ultimului HG prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei. Concret, Declic le cere judecătorilor să oblige Executivul să respecte legea şi să coreleze salariul minim cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent", se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Declic menționează faptul că Guvernul, prin această hotărâre, nu s-a raportat la coşul minim de consum necesar pentru un trai decent.

"Am ajuns la această decizie, de a chema în instanţă Guvernul ca să respecte legea, pentru că peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei, cu doar 1.863 de lei pe lună. Nu putem să îi lăsăm pe aceşti oameni de izbelişte, când salariul minim lunar ar trebui să fie aproape dublu, de 3.273 de lei net", a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic, conform sursei citate. 

Coşul minim de consum pentru un trai decent implică un set de cheltuieli periodice necesare îndeplinirii unor nevoi de bază, potrivit comunicatului. Pe lângă alimentaţie şi transport, coşul acoperă şi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, sănătatea, transportul şi cheltuieli neprevăzute.

Comenteaza