VICTIMA trebuie să îşi dea acordul pentru montarea brățării electronice de monitorizare a AGRESORULUI

VICTIMA trebuie să îşi dea acordul pentru montarea brățării electronice de monitorizare a AGRESORULUI

De marți, 1 octombrie 2024, agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice. Dispozitivele se montează însă în anumite condiții, iar victima joacă un rol important.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj transmis că există o creștere semnificativă a cazurilor de violență domestică în primele opt luni ale anului 2024. În această perioadă, polițiștii au intervenit la 1.730 de cazuri, dintre care 1.111 în mediul urban și 619 în mediul rural.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, numărul faptelor penale în domeniu a crescut cu 16,32%, de la 1.066 la 1.240. Acestea sunt doar cazurile raportate. Adică acelea în care victimele nu au mai suportat şi au apelat la ajutorul autorităţilor. În multe cazuri frica de a fi şi mai rău agresate, victimele nu au curajul de a raporta abuzurile. 

Brățările electronice le vor fi montate agresorilor în acele situații în care se emite un ordin de protecție provizoriu. Nu se solicită acordul agresorului, în schimb este necesar ca victima să își dea acordul pentru folosirea acestui sistem de monitorizare, a transmis adevarul.ro

Vor ști identitatea persoanei supravegheate și a celei protejate doar acei polițiști care au semnalat cazul, polițiștii care monitorizează dispozitivele cunoscând identificatoarele (ID-urile) aparatelor, nu și datele purtătorilor de brățară electronică. 

Femeile, principalele victime

Polițiștii de ordine publică sunt cei care vor monitoriza agresorii și persoanele protejate. Brățara îi este montată agresorului imediată după emiterea ordinului de protecție provizorie. După cinci zile o instanță de judecată poate confirma ordinul de protecție provizorie, transformându-l în ordin de protecție, sau îl poate infirma. Instanța poate confirma continuarea monitorizării prin brățară electronică sau poate dispune, după caz, ca monitorizarea să înceteze.

Brățara i se montează agresorului în zona gleznei. În momentul în care este închisă pe gleznă se activează automat, iar dispeceratul SIME va face conexiunea între brățară și cele două telefoane, dar și conexiunea cu dispeceratul, care va avea în permanență localizarea telefoanelor. În caz de alertă, din dispecerat se direcționează către victimă un echipaj și este minitorizat și agresorul, au explicat marţi poliţiştii. 

Comenteaza