Din profesoară de tehnologie la un liceu de stat, a ajuns să conducă un campus privat în valoare de 10 milioane de euro, care va grupa aproape 1.000 de copii. Afacerea de la Cluj a trezit nu numai interesul investitorilor din alte oraşe ale României, ci şi din Europa, care vor să urmeze aceeaşi cale.
„Pentru mine a fost o provocare să fac educaţie la Liceul Şincai. Iniţial, în anii '90, am vrut să plec din România cu familia, dar fundaţia Soros a deschis aici fundaţia sa pentru o societate deschisă, iar soţului meu, medic de profesie, i s-a propus un program de educaţie şi de sănătate. În acea perioadă totul era diferit. Înainte am făcut multe lucruri, am devenit profesoară de design vestimentar pe vremea lui Ceauşescu. Făceam jucării, ursuleţi, coseam. Am deschis un butic pentru care am spart un perete din casa mamei mele pentru a avea uşă la stradă. Aveam un spirit antreprenorial foarte puternic, mai ales pentru acea vreme. Grădiniţa am amenajat-o iniţial în dormitorul copiilor, iar pe ei i-am mutat în sufragerie. Totul s-a petrecut într-o noapte; doar pianul n-am putut să-l mut pentru că era prea greu", se destăinuie fondatoarea Transylvania College Cluj (TCC).
În ziua de astăzi e mult mai uşor să începi o afacere, chiar dacă debutezi într-un spaţiu restrâns, însă pentru aceasta e nevoie să ai un plan pentru a şti încotro mergi, chiar dacă nu vei fi în stare să te ţii de el, susţine antreprenoarea clujeană. „Acum 20 de ani am început cu o cameră cu jucării făcute de mine, iar apoi am înfiinţat Fundaţia Copiilor Fericiţi. Când le spuneam oamenilor că vom avea programe pentru copii, educatori, se uitau ciudat la mine. Important este să vezi perspectiva în oamenii cu care lucrezi". Un întreprinzător e bine să aibă cel puţin trei încercări esenţiale pentru că succesul nu vine tot timpul din prima. „Când am încercat să finanţăm şcoala, bancherii din România se uitau la succesul acesteia pentru că la noi există teama de eşec. În SUA te întreabă de câte ori ai căzut. Noi am început şcoala în casa noastră, ne-am mutat în mai multe sedii şi numai apoi am avut un sediu propriu. În România, educaţia vine de la stat şi e pe gratis. La noi există suspiciune, neîncredere. Am decis să construim acel campus şi au venit probleme care ne-au copleşit. Norocul nostru a fost că am fost încurajaţi de mai mulţi specialişti în educaţie din SUA. „Dream big, Simona, dream big! Fă un gimnaziu, un liceu!", îmi spunea Jim Bagnola. Şi aşa am făcut. Acum mai am de construit patru clădiri la Cluj şi au venit peste 10 investitori din Sibiu, Braşov, Constanţa, chiar din Republica Moldova, care să îmi propună să fac franciză în oraşele lor".
Preşedintele Happy Kids şi al Şcolii Internaţionale Cluj, care acum formează TCC, susţine modelul occidental de educaţie. „E esenţial să ştii care sunt acele lucruri care îi ajută pe copii să devină apoi oameni de succes. Profesorul dintr-o lume civilizată îi spune elevului „Te rog frumos!" când vine la tablă şi „Mulţumesc!" când acesta termină. Sunt lucruri elementare cu care îl bucuri şi îl onorezi pe acel om. În filmele americane, elevii sau studenţii ocupă primele locuri din sală; la noi, cele din spate", susţine Baciu. Ea crede că e dificil ca o femeie să fie în același timp soţie, mamă, antreprenor, director, coleg. „Un profesor sau un medic nu poate să spună că în weekend nu are această profesie sau dimineaţa să zici nu eşti mamă. Le-am spus din start copiilor mei că nu voi avea foarte mult timp de ei pentru că eu conduc o şcoală. Nu am avut concediu în ultimii ani pentru că tot timpul construiam în vacanţa de vară", dezvăluie aceasta. Primele etape ale campusului au presupus investiţii de 5 milioane de euro, iar următoarele, alte 5 milioane, din surse proprii şi din credite bancare. La final, campusul va găzdui peste 900 de copii, de la creşă la liceu.
Model pentru viitorii antreprenori
Fondatoarea TCC a prezentat principalele coordonate ale businessului educaţional tinerilor de la Junior Chamber International Cluj, organizaţie mondială cu 200.000 de membri, care promovează spiritul antreprenorial, dezvoltarea personală, implicarea în comunitate. „Businessul nu trebuie privit ca o fabrică de bani, ci ca un lucru care îi ajută pe alţii. Universităţile din străinătate sunt cele mai trainice businessuri. Afacerea din educaţie dă cu greu faliment: mereu va fi nevoie de caiete, de tabere sau de traininguri".
Campus ecologic made in Romania
* Proiectul în parteneriat cu primăria se derulează pe 16.000 mp şi cuprinde spaţii de educaţie preşcolară, şcolară, after-school, bucătărie, sală de mese, auditoriu, centru de artă recreativă, sală de sport multifuncţională, piscină, internat.
* Promovează arhitectura sustenabilă, bazată pe utilizarea de materiale cu impact redus asupra mediului înconjurător.
* Prima clădire educaţională verde din ţară cuprinde opt săli pentru grădiniţă şi creşă, bibliotecă interactivă, sală de artă, sală de muzică, sală de business. Elevii studiază aici antreprenoriatul şi fac jurnalism.
* Clădirile au costuri de întreţinere reduse, protecţie împotriva supraîncălzirii, panouri solare şi fotovoltaice, iluminare cu leduri, schimbătoare de căldură, grup de cogenerare/ trigenerare de energie electrică şi termică.
* În următoarele etape se vor construi o sală multifuncţională pentru evenimente; un internat pentru 80 de copii din afara oraşului şi din străinătate; o sală de sport multifuncţională cu terenuri de baschet, volei, cu tribune; o piscină semiolimpică.
Prima școală atestată Cambridge
* Din primăvară TCC a devenit prima şcoală din România acreditată pe curriculum Cambridge şi cea dintâi care oferă un traseu educaţional de la creşă la liceu.
* Aici studiază 500 de copii din 25 de ţări ale lumii, instruiţi de 130 de profesori, inclusiv vorbitori nativi de engleză, şi de membri ai personalului administrativ.
* Obiectivul este ca absolvenţii să ajungă lideri în comunităţile în care vor trăi şi vor profesa, devenind cetăţeni globali de succes ai lumii postmoderne.
* Predarea se face exclusiv în limba engleză, fiind coordonată de universitatea britanică, iar diploma Cambridge este recunoscută în 150 de ţări.
* Elevii TCC au obţinut cele mai bune rezultate din Sud-Estul Europei la cele 100 de examene Cambridge susţinute până acum.
* Tinerii beneficiază de un program de educaţie financiară şi de un program de leadership oferit cu sprijinul unui specialist american de la NASA.