REPORTAJ Masajul pe scaun, la birou, o afacere ţinută strâns între degete: "când mă gândesc la viitor, simt o mare fericire" FOTO

REPORTAJ Masajul pe scaun, la birou, o afacere ţinută strâns între degete:
La vârsta sa, unii încep să numere câţi ani mai au până la pensionare. Ea, în schimb, şi-a luat destinul în braţe şi şi-a deschis o afacere de nişă: o firmă de masaj pe scaun, la birou. A inclus în echipă o persoană nevăzătoare şi a pornit la drum. ZIUA de CLUJ vă prezintă parcursul său.

2013 a fost un an revoluţionar pentru Daniela Urs. Chiar miraculos, după cum îl descrie. La 46 de ani, a pierdut 30 de kilograme, şi-a luat maşina visurilor sale (nu, nu e nouă, dar i se potriveşte mai ceva ca o mănuşă) şi a mizat pe o afacere de nişă: masajul la birou. Între timp, a trecut cu bine peste obstacole, a supravieţuit primului an, iar de două luni a intrat pe profit.

Masajul, pasiune de durată

Aventura sa în lumea masajului a început însă cu mai bine de zece ani în urmă. Fire întreprinzătoare, fascinată să-şi lărgească orizontul de cunoştinţe, a strâns de-a lungul vieţii o adevărată "colecţie" de noi abilităţi, absolvind cursuri de calificare şi formare profesională care de care mai variate. Este în acelaşi timp coafeză, maseur, dactilografă, manager şi inspector resurse umane, pictoriţă de icoane şi analist programator. A absolvit Politehnica, dar lucrează ca specialist HR într-o multinaţională.

Dintre toate cursurile absolvite, cel mai drag i-a fost şi îi este în continuare cel de masaj. A avut o profesoară extraordinară, care i-a insuflat şi ei pasiunea sa, iar de acolo încolo totul a urmat cumva de la sine. Şi-a deschis un mic cabinet de masaj şi şi-a împărţit viaţa în trei: zilnic, petrecea opt ore la birou, urmate de alte şase la cabinet, iar restul timpului şi-l dedica familiei.

Vedea constant oameni cu spatele distrus, stresaţi, care îşi petreceau toată ziua la birou şi care aveau probleme grave la coloană. Încet, a început să i se înfiripeze în minte un gând: cum ar putea ajunge mai aproape de ei, cum le-ar putea fi de folos.

Ideea de a se axa pe masajul pe scaun (chair massage), la birou, o nişă puţin explorată la noi în ţară şi aproape inexistentă pe piaţa locală, i-a venit în urma participării la un târg de profil. Unul dintre expozanţi i-a propus să-i facă un masaj pe scaun, şi, deşi reticentă la început, a acceptat, iar experienţa s-a dovedit a fi una transformatoare.

"La un moment dat eram la un târg de cariere la Bucureşti şi vine cineva şi-mi zice: "nu vreţi să faceţi un masaj?". Îţi dai seama, târg de cariere, unde fiecare se credea cel mai bun din cadrul lui şi oferea cel mai bun masaj, şi tu să primeşti un masaj de la altu'. Plus că mai este chestia aceasta, un fel de mândrie a maseurilor, şi de altfel a tuturor profesioniştilor, că numai tu ştii cum este bine, numai tu ştii care e cea mai bună tehnică. Şi am zis totuşi "hai să facem". Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de acolo, mi-au plăcut terapeuţii şi scaunul de masaj pe care m-am pus şi la sfârşitul celor 15 minute mi-a plăcut atât de mult cum a fost şedinţa de masaj, m-am simţit atât de bine, încât după aceea am început să mă gândesc cum să pun în practică. Sunt persoane care pun pe hârtie totul şi sunt vizionari, cei care visează, cei care îşi creează în minte toată imaginea şi planul pe termen lung, şi visam atât de frumos afacerea mea că deja îmi vedem salariaţii, vedeam cum voiam să mergem în teambuilding-uri, vedeam cum o să am afacerea", a relatat ea, fiecare cuvânt fiind însoţit cu gesturi largi, exuberante.

Cele mai reuşite afaceri nu se fac în birouri, ci pe scări

Odată cristalizată ideea, nu a trecut mult şi i s-a ivit ocazia să treacă de la vorbe la fapte. Mai precis, la multinaţionala la care lucrează a apărut un practicant căruia i-a expus planul său şi pe care a reuşit să-l coopteze în el, ca asociat. Totul s-a întâmplat pe scările firmei, loc "magic" pentru Daniela: acolo s-au semnat cele mai importante contracte din cariera sa.

"La un moment dat a apărut un băiat la HR, practicant, pe nume Dan, pe care l-am şi plăcut foarte mult. I-am zis: "uite, am o idee în minte şi poate o să te prind în ideea mea", era totul la faza de idei. I-am povestit ideea mea şi la un moment dat mă cheamă şi-mi zice „eu vreau să încep o afacere". Pe scările unei firme se fac multe chestii, se fac multe afaceri, contractul cel mai mare al meu l-am făcut pe scări. Tot aşa l-am prins pe scări şi pe el şi-mi zice: "ştii, m-am gândit foarte mult la propunerea ta, dar vreau să fim asociaţi. Eu am mult timp liber, am studii de HR, am făcut şi masaj, ştiu să fac şi asta, ştiu să fac şi aia şi aialaltă şi am şi banii pentru pornirea unei afaceri şi vreau să o pornim". Ghici ce am spus? Ok. Fără să-l cunosc decât de două săptămâni", a povestit ea.

Evoluţia firmei, carusel

După aceea, lucrurile au progresat de la o lună la alta. În iulie s-au hotărât să pună bazele noii afaceri, pe care au decis să o organizeze sub forma unei societăţi protejate, în august au pus la punct planul de afaceri şi şi-au înregistrat firma, iar în septembrie le-au ieşit actele. În octombrie, s-au înscris cu planul de afaceri într-un concurs, s-au clasat pe locul al doilea şi au fost recompensaţi cu o finanţare în valoare de 2000 de euro. Au mai pus bani din buzunarul propriu, iar în noiembrie au făcut primele angajări.

"M-am trezit într-un fel de carusel în care mai prindeam câte o imagine: am firmă, am salariaţi, am un contract, am nu ştiu ce, am site. Noi am pornit cu chestii clare, să avem imaginea bună, să pornim cu baze solide. Am făcut site-ul, care eu zic că pentru acest moment şi pentru început e profesionist, am creat o imagine, din fericire am fost de acord amândoi asupra ei. Aveam idee ce se întâmplă şi am lucrat foarte mult la baze şi asta ne-a ajutat foarte mult. În momentul în care am făcut interviurile mă tot gândeam: eu o să am salariaţi, oamenii chiar o să depindă de mine", şi-a amintit Daniela.

Supravieţuirea cere sacrificii

Au pornit la drum cu cinci angajaţi, dintre care unul era nevăzător, iar doi studenţi. Au făcut traininguri, au aprofundat până în cele mai mici detalii tehnica, au cumpărat scaunele de masaj şi s-au pus pe treabă. Începuturile nu au fost uşoare: mergeau la toate târgurile şi demo-urile posibile, în speranţa că vor prinde un contract, însă luni de zile Daniela a fost nevoită să-şi rupă din veniturile obţinute ca specialist HR pentru a le putea plăti salariile maseurilor.

"Mergeam la majoritatea târgurilor de cariere şi făceam masaje. La primul am făcut gratis la aproape toată lumea, iar oamenii erau "da' e pe bune, da' chiar faceţi masaj?", dar erau atât de profi copiii încât nu aveau cum să nu îi placă. Copiii sunt trăinuiţi, copiii sunt profi, clientul nostru este sufletul nostru, noi suntem una cu durerea lui. Erau atât de serioşi când făceau masaje încât stăteau oamenii la coadă.  Mergeam la târguri, mergeam peste tot pe unde era o posibilitate să ieşim în piaţă, făceam demo-uri la firme. Experienţa mea cu statul pe scaun mi-a schimbat toată viziunea. E clar că omul în momentul în care se aşează pe scaun se schimbă. De aceea am fost la firme, de aceea am făcut o grămadă de demo-uri gratuite, de aceea mergeam în stânga şi în dreapta", a explicat ea, cu căldură în glas.

De altfel, de fiecare dată când vorbea despre salariaţii ei, "copiii" ei, după cum i-a numit în repetate rânduri, gesturile îi deveneau mai largi, mai deschise, iar vocea mai caldă. Între timp a mai pierdut câţiva din ei, cei doi studenţi au luat-o fiecare pe drumul lui, o altă fată s-a măritat şi a plecat, în locul lor venind o altă maseuză şi un practicant. Bineînţeles, la treabă o mai ajută şi Alexandru, fiul ei, tot student. El este omul bun la toate, merge oriunde este nevoie de serviciile sale. Pe parcurs a fost lăsat în urmă şi Dan, partenerul ei, care după dispariţia euforiei de la început a constatat că nu e ceea ce-şi doreşte să facă şi s-a retras. Cu toate acestea, vorbeşte cu aceeaşi afecţiune şi de cei care au plecat şi de cei care au rămas alături de ea. S-a ataşat atât de tare de ei încât ar putea povesti ore în şir despre fiecare în parte.

"Studenţii i-am pierdut pentru că s-au dus pe drumul lor şi cumva chestia aceasta era de aşteptat şi de preconizat, în meseria asta oamenii ori progresează şi îşi fac cabinetele lor ori se lasă de meserie. Andreea este kinetoterapeut, Mira, fata nevăzătoare, este la balneofizioterapie şi Cristina este pe partea de masă de masaj. Plus Alexandru. Acum a mai venit încă un student care este practicant pe lângă noi, Steli. Sunt copiii mei, eu le spun tot timpul că sunt copii mei şi toată lumea râde de mine. La un moment dat m-am trezit la o firmă să spun că sunt mama copiilor de la Artsage şi vorbeam cu head-ul HR-ilor şi când mi-am dat seama am zis: ştiţi, nu sunt chiar mama lor", a povestit zâmbind.

După un an, a intrat pe profit

S-a axat în principal pe firme mari, multinaţionale, companii cu mulţi angajaţi, care să-şi permită serviciile, care să şi le dorească, dar care să-i şi aducă un profit frumos. Contractele se încheie pe un an, iar tarifele sunt calculate în funcţie de mărimea companiei, de tipul de masaj, de numărul de angajaţi şi de pachetul, numărul de minute şi frecvenţa aleasă. Pentru o firmă mai micuţă de exemplu, costurile unui contract pe un an s-ar situa în jurul sumei de 10.000 de euro. A reuşit să supravieţuiască primului an, din septembrie a început să crească lunar, iar din octombrie a intrat pe profit.

"Din septembrie au început să ne vină două contracte mai mari, iar acuma avem trei multinaţionale, ar mai fi încă o firmă de-asta micuţă de IT şi mai avem un contract în aşteptare, de încă aproape 600 de salariaţi. Încă nu am semnat contractul şi le-am promis că în momentul în care o facem ieşim într-un teambuilding", a spus ea. 

Viitorul, înţesat cu planuri ambiţioase

Văzându-se trecută cu bine de primul an, a început să se gândească la viitor, la cum şi-ar putea dezvolta afacerea. Astfel, îşi doreşte să includă în servicii o componentă de wellness şi vrea să iniţieze nişte workshopuri de kinetoterapie.

„Ne-a venit un kinetoterapeut profesionist şi vreau să fac cu oamenii care chiar au probleme o grupă şi să îi învăţ cum ar trebui să stea, să-i învăţ exerciţii de postură, exerciţii de masaj, care chiar să le rezolve problemele. Vreau să-i iau aşa pe grupe de muşchi şi să chiar lucrez pe ei", a precizat ea.

De asemenea, se gândeşte la deschiderea unui cabinet propriu de masaj, iar, pe termen lung, are în vedere inclusiv înfiinţarea unei şcoli de masaj. Cea din urmă idee i-a venit de la Mira, care vrea să pună bazele unei astfel de şcoli pentru nevăzători.

"Sunt conştientă că probabil nu o să rezistăm pe piaţă doar cu contracte cu 40 de angajaţi. Foarte mulţi vor la cabinet şi vreau să deschidem un cabinet de-al nostru, unde oamenii care vor mai mult să vină să facă masaj terapeutic într-un loc dedicat şi oarecum relaxant. După aceea, tot din visele mele, vreau să avem independenţa aceea să ajungem la căminele de bătrâni, unde putem să ajutăm oameni în suferinţă. [...] Încă nu ştiu exact, e doar un proiect, vreau o şcoală de masaj, un colţ în care, dacă nu ţine proiectul lui Mira cu şcoala pentru nevăzători, dacă nu merge mai departe cu el, să facem o şcoală de masaj. Să îi învăţăm o nouă meserie. Oricum, dacă îi reuşeşte la Mira proiectul, am să le ofer cursanţilor ei oricând posibilitatea de a practica la mine. Nu ştiu cât de mari putem să fim, dar aşa, când mă gândesc la viitor, simt o mare fericire", a adăugat Daniela. 

De la angajaţii săi, şi-ar dori ca în fiecare an fiecare să dezvolte cel puţin o nouă abilitate, fie că este vorba de o altă terapie sau tehnică de masaj, fie că este vorba de orice alt curs de formare.

Ce este masajul pe scaun (chair massage)

Masajul pe scaun este un tip de masaj realizat cu ajutorul unui scaun portabil, care nu necesită dezbrăcare şi în care nu se folosesc creme sau uleiuri, astfel încât poate fi făcut oriunde. Terapeutul are posibilitatea să maseze zona capului, a gâtului, a umerilor şi a spatelui, având acces şi la braţe şi mâini. În realizarea lui se foloseşte o combinaţie de mai multe tehnici de masaj, cele mai cunoscute fiind Shiatsu, Yumeiho, masajul deep tisue şi masajul suedez. O sedinţă poate dura între 10 şi 30 de minute, cele mai uzuale fiind cele de 15 sau 20 de minute.

Comenteaza