Chinezii mută munţii din loc. Ce spun oamenii de ştiinţă

Chinezii mută munţii din loc. Ce spun oamenii de ştiinţă
Dărâmarea munţilor este o metodă folosită uneori în industria minieră, mai ales în SUA, însă cercetătorii afirmă că niciodată nu s-a folosit această metodă la scara la care este aplicată în China.

Autorităţile chineze dărâmă munţi pentru a crea suprafeţe construibile, dar asta ar putea provoca ample probleme de mediu, avertizează oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii de la Universitatea Chang'an din China au avertizat că zeci de munţi au fost deja doborâţi, iar acest lucru provoacă poluarea aerul, poluarea apei, erodarea solului şi inundaţii.

Oamenii de ştiinţă avertizează că această activitate are loc pe o scară fără precedent în istoria omenirii. Ei îşi împărtăşesc îngrijorările într-un studiu publicat în jurnalul Nature.

„Deoarece nu au mai existat astfel de proiecte de creare de sol până acum în lume, nu există niciun fel de ghid", explică profesorul Peiyue Li de la Universitatea Chang'an.

Aproximativ 20% din populaţia chinei trăieşte în zone de munte. Pentru că oraşele Chinei se extind rapid, o metodă prin care autorităţile obţin mai mult pământ construibil care să permită dezvoltarea acestora este dărâmarea munţilor.

De-a lungul ţării, în oraşe precum Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou şi Yan'an, au fost dărâmaţi zeci de munţi, relatează Mediafax.

Solul şi rocile obţinute sunt folosite apoi pentru a umple văile, iar acest proces a dus până acum la crearea de sute de kilometri pătraţi de teren plat.

„Oraşele de munte precum Yan'an sunt situate în mare parte în văi relativ plate. Văile sunt înguste şi limitează dezvoltarea oraşelor, iar densitatea uriaşă a populaţiei joacă şi ea un rol", explică profesorul Li.

Cercetătorii avertizează că transformarea dealurilor în câmpii duce la aruncarea particulelor de praf în atmosferă, poluând râurile, provocând alunecări de teren şi inundând şi punând în pericol plantele şi animalele.

De asemenea, specialiştii avertizează că terenul plat obţinut ar putea să nu fie potrivit pentru construcţii.

„Cea mai mare îngrijorare a noastră este siguranţa - cât de sigură este construirea oraşelor pe pământul nou creat", subliniază profesorul Li.

 

Comenteaza