Paradă de port popular şi petrecere bahică la “Zilele Maghiare”

Paradă de port popular şi petrecere bahică la “Zilele Maghiare”
Două festivaluri cu evenimente dintre cele mai diverse vor avea loc începând de astăzi la Cluj, pentru a sărbători întemeierea oraşului şi a celebra Ziua Sfântului Ştefan.
Zilele Culturii Maghiare şi Festivalul Folcloric “Sfântul Ştefan” sunt cele două evenimente care vor avea loc în această săptămână la Cluj, pentru a marca ridicarea localităţii la rangul de oraş, în 19 august 1316, şi Ziua Sfântului Ştefan, unul din patronii spirituali ai maghiarilor, în 20 august.

Cele două festivaluri au loc aproape concomitent, Zilele Culturii Maghiare între 18 şi 22 august, iar Festivalul Folcloric “Sfântul Ştefan” din 19 până în 23 august. Programul include momente comemorative, concursuri de cunoştinţe despre Cluj, parade ale portului popular şi spectacole de folclor, lansări de carte sau expoziţii, precum şi jocuri de societate, concerte de rock sau jazz. Multe manifestări sunt adresate românilor, unul din scopurile evenimentelor fiind acela de a face cunoscută cultura maghiară şi celorlalţi clujeni.

Programul detaliat – extrem de dens – al Zilelor Culturii Maghiare poate fi consultat în română la adresa www.magyarnapok.ro. Deschiderea oficială are loc în această seară, la ora 19:00, în sala Operei Maghiare. Discursurile organizatorilor vor fi urmate de un spectacol al Ansamblului de Dansuri “Trei Scaune”. La ora 20:00, în Cortul Tineretului, de pe strada Potaissa, se va desfăşura şi primul concert rock, al Hidi Rock Band.

Mâine, la ora 16:00, la Muzeul de Artă se deschid trei expoziţii: “Vedute clujene”, care prezintă lucrări ce au ca subiect peisajele oraşului, “Peisaj şi figură”, cu creaţii ale plasticienilor maghiari, şi “Cluj – oraşul-comoară”, cu lucrări ale elevilor de la Liceul “Apaczai Csere Janos”. La ora 17:00, pe strada Matei Corvin va fi inaugurat Târgul Meşteşugarilor. De la 18:30, la Galeria Quadro, de pe strada Napoca nr. 2-4, poate fi vizitată expoziţia “Arta din 1900 la Cluj” a lui Laszlo Miklos. Ziua se va încheia cu o Seară Maghiară şi Dansuri Populare, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenţilor şi o Petrecere Bahică de la ora 23:00, la Cafe Bulgakov.

În programul zilei de vineri figurează un concert de muzică clasică bisericească al Ansamblului “Vox Humana”, în Biserica Sfântul Mihai, de la ora 16:30, un concert de jazz al Hot Jazz Band, de la ora 20:00, în Piaţa Unirii, urmat la 21:30 de proiecţia operei “Istvan, a kiraly” şi o petrecere retro la Cafe Bulgakov, de la ora 23:00. Sâmbătă, la ora 7:00, demarează al optulea tur memorial Kos Karoly, cu un traseu de 50 de kilometri, de la Biserica cu Cocoş la Cetatea Corbilor din Stana. Punctele forte ale zilei de duminică sunt Concursul de Băut Bere, la ora 17:00, la Cafe Bulgakov şi spectacolul de închidere, cu “Anotimpurile” lui Vivaldi cântate de Filarmonica clujeană în Piaţa Unirii, la ora 20:00.

Dansuri populare din toată lumea

Festivalul Folcloric “Sfântul Ştefan” va avea loc în mai multe localităţi din judeţul Cluj. La Cluj-Napoca evenimentul se va desfăşura în 22 august,

cu o paradă a portului popular, la ora 10:30, şi un spectacol folcloric în aer liber, de la ora 13:00, în Piaţa Unirii. Participă ansambluri din întreaga lume, între care Ziespol Piesni i Tanca Lodz (Polonia), Compania de Musica y Danza Mexico Vivo (Mexic), Gruppo Folk Sa Jara Truili (Italia), formaţii din Serbia, Croaţia, Ungaria, Grecia, Spania. Din Cluj vor lua parte Ansamblul Dor Transilvan şi formaţiile de dansuri Bogancs, Zurbolo şi Szarkalab.
Comenteaza