8 Martie, origine şi semnificaţie

8 Martie, origine şi semnificaţie
În fiecare an, pe 8 martie, sărbătorim Ziua Femeii, un bun prilej de a omagia femeia de lângă noi, însă puţini ştiu că această sărbătoare nu are legătură cu venirea primăverii ori cu vreo tradiţie din bătrâni.

Ziua Internaţională a Femeii, numită la început Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este sărbătorită în data de 8 Martie, în fiecare an. Dacă acum 8 martie a ajuns doar un prilej pentru bărbaţi de a-şi arăta iubirea şi aprecierea faţă de femeile din jurul lor, cu mai bine de 100 de ani în urmă această sărbătoare se năştea din dorinţa femeilor de a-şi depăşii condiţia socială şi politică.

Astfel, propunerea ca 8 martie să fie instituită ca Zi a Femeii a fost făcută şi aprobată la Conferinţa Femeilor Socialiste de la Copenhaga din 1910, de către activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei, militanta revoluţionară Clara Zetkin şi a fost sărbătorită pentru prima oară anul următor, în 19 martie 1911.

Însă, adevărata origine a acestei sărbători se pare că se află în evenimentele care au avut loc la New-York în primăvara anului 1908, când 15 mii de femei muncitoare au mărşăluit cerând reducerea zilei de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul cu care defilau femeile ieşite în stradă din dorinţa de a-şi schimba viaţa era "Pâine şi Trandafiri".

Curând, revolta pentru drepturi a femeilor a fost preluată de către Mişcarea socialistă şi, în luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, dar, conform calendarului pe stil vechi, sărbătoarea a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.

Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 martie 1911, în Austria, Danemarca, Elveţia şi Germania, zi în care peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

Un alt moment care poate fi considerat punctul de plecare pentru această zi a femeilor este tragedia petrecută în 25 martie 1911 la o fabrică din New York, când, în urma unui incendiu devastator şi-au pierdut viaţa peste 140 de persoane, majoritatea femei.

Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată e către Organizaţia Natunilor Unite abia în 1977, când ONU a proclamat Anul Internațional al Femeilor, iar perioada 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Comenteaza