8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Cum a apărut, de fapt, această sărbătoare
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Mar 2024, 10:45
- Life
- Ascultă știrea
8 Martie este Ziua Internațională a Femeii, ziua în care bărbații le răsfață pe mamele, soțiile, iubitele fiicele lor. Dar cum a apărut această zi specială pentru doamne și domnișoare?
Originea Zilei Internaționale a Femeii este în anul 1857, când la New York muncitoarele de la fabrici au protestat împotriva salariilor extrem de mici și a condițiilor de muncă inumane.
Ulterior, în 1908 a avut deloc din nou un protest, când 15.000 de femei au mărșăluit la New York pentru drepturile acestora, cerând ca ziua de muncă să fie micșorată și să le fie dat dreptul la vot.
Atunci, sloganul acestora era doar „pâine și trandafiri”, ele transmițând în acest fel că tot ceea ce își doresc să primească este o siguranță economică și o calitate mai bună a vieții. Ulterior, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica lunii februarie să devină ziua națională a femeii.
În Europa, o activistă socialistă din Germania, Clara Zetkin, a organizat, în anul 1911, pentru prima oară ceea ce va purta numele de Ziua Internaţională a Femeii. În luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia şi alte ţări europene au participat la o serie de marşuri pentru a promova drepturile femeii în lume.
În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii, în ultima duminică din februarie 1913. În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.
În vestul Europei, Ziua Internaţională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii '60, ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe.
În 1977, ONU a proclamat Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie, însă în multe state de pe glob, Ziua Mamei este celebrată la o altă dată decât Ziua Femeii.
Pe 15 octombrie 2009, Guvernul României a adoptat o lege prin care a stabilit Ziua Mamei în prima duminică a lunii mai şi Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii mai.