90 de ani de la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca

90 de ani de la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca

Peste o lună se vor împlini 90 de ani de la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca, iar în imagine puteți vedea medalia dedicată inaugurării acesteia.

Catedrala Mitropolitană "Adormirea Maicii Domnului" este unul dintre principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca. În 1919, la inițiativa episcopului Nicolae Ivan, Consiliului Dirigent al Transilvaniei a acordat suma de 2 milioane de coroane austro-ungare. În 1920, episcopul Nicolae Ivan a solicitat Primăriei Clujene ca parcul din fața Teatrului Național să fie cedat pentru zidirea Catedralei. Sfințirea Catedralei a fost oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, în 1933, iar la festivitate a fost prezent regele Carol al II-lea și prințul moștenitor Mihai. Construcția, inspirată după modele din arhitectura brâncovenească, a fost realizată în doar zece ani.

Medalia din colecția MNIT este realizată din argint și are pe avers reprezentată catedrala ortodoxă din Cluj, circular textul CATEDRALA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN CLUJ, iar pe revers, la mijloc, o cruce lobată ortodoxă, circular textul CU NOI ESTE DUMNEZEU.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza