Alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare/ În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de ce ai băut

Alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare/ În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de ce ai băut

România are toleranță zero pentru alcoolul la volan, astfel că toți șoferii trebuie să știe că riscă să nu mai pună mâna luni bune pe volan sau chiar să ajungă după gratii dacă sunt prinși conducând băuți.

Consumul de alcool la volan se pedepsește, în România, indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.

Diferența o face nivelul de alcoolemie. Astfel, dacă aparatul etilotest va indica o valoare cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, șoferul este sancționat cu 9-20 de puncte amendă și rămâne fără carnetul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care alcoolemia va trece de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală, scrie promotor.ro.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei în sânge depășește 0,8 mg/l.

În plus, anul acesta a intrat în vigoare "Legea Anastasia" care prevede că șoferii care conduc beți, drogați sau fără permis nu vor mai putea scăpa de închisoare în caz de accident mortal. 

Cât durează să iasă alcoolul din organism

Alcoolul iese din organism cu o medie de 0,15 grame la mie pe oră. Acest lucru este diferit însă de la o persoană la alta şi depinde de greutate, vârstă şi sex.

Experții britanici au calculat de câte ore este nevoie pentru ca o băutură să nu mai “lase urme” în organism. Indicat ar fi ca după o seară scăldată în băutură șoferii să aștepte 12 ore înainte de a se urca din nou la volan, pentru a fi siguri că tot  alcoolul s-a evaporat. Totuși, conform thesun.co.uk, nu durează chiar atât de mult, asta dacă te rezumi doar la un pahar. Iată câteva exemple:

După un lager de bere trebuie să aștepți minim trei ore şi jumătate ca alcoolul să se elimine. În cazul unui gin simplu sau a unui pahar de şampanie – două ore şi jumătate.

O vodka dublă, un cocktail sau un cidru – patru ore

Dacă bei mai mult, nu trebuie să te urci la volan şi trebuie să dormi pentru a metaboliza alcoolul.

Așadar, chiar dacă ești la o petrecere și ești tentat să iei și tu un pahar cu ceva, căci altfel parcă nu te distrezi, nu uita de variantele de bere sau cocktailuri fără alcool, care sunt la fel de bune.

Comenteaza