Alergiile la ambrozie: Perioada de vârf și simptomele/ Cei care au terenuri, obligați să scape de buruiană, amenzile sunt usturătoare

Alergiile la ambrozie: Perioada de vârf și simptomele/ Cei care au terenuri, obligați să scape de buruiană, amenzile sunt usturătoare

Ambrozia este una dintre plantele care provoacă cele mai multe alergii de-a lungul anului, iar statisticile arată ca în țara noastră circa o jumătate de milion de persoane sunt alergice la polenul acesei buruieni.

Ambrozia este o plantă invazivă care poate provoca probleme serioase persoanelor sensibile la polenul său. Reacțiile alergice pot varia de la strănuturi repetate și nas înfundat, până la crize de astm. 

Dar, totuși, când se dezlănțuie cel mai puternic alergiile la ambrozie?

Perioada de înflorire a ambroziei, adică momentul în care produce polen, variază în funcție de climă și de zonă, dar în general începe în lunile de vară și poate continua până în luna octombrie. În funcție de condițiile meteo, sezonul alergiilor la ambrozie poate începe mai devreme sau mai târziu, scrie realitatea.net.

Cel mai adesea, concentrația de polen de ambrozie atinge nivelul maxim în august și septembrie, făcând aceste luni cele mai dificile pentru persoanele cu alergii.

În zilele cu vânt, polenul de ambrozie se poate răspândi pe distanțe mari, ceea ce înseamnă că persoanele alergice pot prezenta simptome chiar dacă nu există plante de ambrozie în imediata apropiere. De asemenea, în zilele calde, uscate, concentrațiile de polen sunt adesea mai mari, ceea ce poate amplifica reacțiile alergice. În schimb, ploaia poate ajuta la îndepărtarea polenului din aer, reducând astfel simptomele alergice.

Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt:

  • mâncărimi și lăcrimare a ochilor
  • mâncărimi în gât
  • nas care curge sau congestie nazală
  • tuse sau respirație șuierătoare
  • probleme cu mirosul sau gustul
  • somn perturbat

Pentru a minimiza expunerea la polenul de ambrozie și a reduce severitatea reacțiilor alergice, persoanele sensibile ar trebui să încerce să rămână în interior în zilele cu vânt și să folosească aerul condiționat pentru a filtra aerul. De asemenea, este util să se evite activitățile în aer liber în orele dimineții, când nivelul de polen este de obicei cel mai mare.

Totuși, cei care au simptome severe de alergie la ambrozie care nu pot fi controlate cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente fără prescripție medicală, ar trebui să consulte un medic.

Proprietarii de terenuri, obligaţi să le curețe de ambrozie

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna aceasta, pe 13 septembrie, proiectul de modificare a legii privind combaterea buruienii ambrozia, care stabilește, printre altele, ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri sunt obligați să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de combatere a acestei plante.

De asemenea, proiectul instituie posibilitatea de realizare a respectivelor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea şi pe cheltuiala persoanelor în sarcina cărora este stabilită această obligaţie.

Conform proiectului de lege care modifică şi completează art.1 din Legea nr.62/2018, costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii care nu elimină ambrozia

Nerespectarea prevederilor prevederilor legale privind combaterea ambroziei, potrivit legii nr. 62/2018, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Comenteaza