Alertă pe litoral: Apa mării, poluată de o substanță cenușie, cu aspect buretos

Alertă pe litoral: Apa mării, poluată de o substanță cenușie, cu aspect buretos

O substanță suspectă a fost observată în apa Mării Negre, miercuri dimineața, de către turiștii care se aflau pe plajă. Autoritățile fac verificări pentru a stabili care este cauza poluării.

Poluarea a fost observată de la primele ore de pescari și de turiști. Turiștii au ieșit rapid din apă când au observat pata de poluare și au plecat de pe plajă. 

Biologul Adrian Bîlbă spune că aceasta are o culoare cenușie, cenușiu-albăstruie, care nu are vreo origine organică naturală.

„Este o substanță, un produs cu aspect buretos, elastic, bineînțeles că este flotant, ușor, cu o culoare cenușie, puțin albăstruie care, după părerea mea, cu siguranță nu are origine organică, naturală. Adică nu este o algă moartă sau vreo înflorire algală. Cel mai probabil, are ca sursă activitatea umană care înseamnă, probabil, un produs petrolier  spălat sau neutralizat parțial cu niște detergent sau substanțe care să realizeze o izolare a acestuia față de apă, dar numai că rezultă un produs care trebuia să fie colectat”, a afirmat biologul.

Potrivit focuspress.ro , Autoritatea Navală s-au autosesizat și a trimis în zonă o echipă a Agenției de Salvare a Vieții pe Mare, care face cercetări ca să stabilească despre ce substanță este vorba și dacă provine de la navele care așteaptă în port. Dacă sunt hidrocarburi, zona va fi izolată și reziduurile vor fi aduse la țărm și depozitate într-o zonă specială care aparține administrației portului.

Comenteaza